Problémy s větrníky na západě Čech zůstávají

Plzeňsko - Větrné elektrárny na západě Čech podle majitelů projektů neustále zápasí s problémy. I když nová krajská vláda pod vlajkou ČSSD zrušila plošný zákaz větrníků, který předtím vydala ODS, nic se prý nezměnilo. Podnikatelé tvrdí, že úředníci nechtějí povolovat to, co už kdysi zakázali. Majitelé projektů doufají, že nová krajská vláda dá na stůl nová jasná pravidla, podle kterých by se všichni mohli bez obav řídit.

Michal Kolář už čtyři roky bojuje za stavbu větrné elektrárny u Brd. U předchozí krajské vlády boj vzdal, i když do projektu proinvestoval statisíce korun. Poté, co ČSSD otočila vítr směrem k elektrárnám a řekla, že jí větrníky v Plzeňském kraji narozdíl od předchůdců nevadí, Michal Kolář ožil. Teď tvrdí, že to vypadá, jako by všechno zůstalo při starém. Nic se neděje a kolem zamítnutých projektů je ticho.

Krajští politici namítají, že všechno chce svůj čas. Náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) se nechal slyšet, že pokud úředníci pochybili a žádost znovu zamítli, pak by měli své jednání přehodnotit. Krajský úřad slibuje podnikatelům, že bude jejich projekty posuzovat případ od případu.

Reportáž a vstup Karla Vovesného (zdroj: ČT24)