Koncert v Rudolfově předznamenal Chartu 77

České Budějovice - V Rudolfově u Českých Budějovic dnes Plastic People připomněli třicet pět let starý útok StB před jejich legendárním koncertem. Tajná komunistická policie v roce 1974 surově diváky zbila a pak je i ostříhala. Brutální zásah spustil lavinu zásahů proti Plastic People. Vyvolal velký odpor a stal se také jedním ze základních kamenů vzniku Charty 77.

Hospoda Na Americe je dnes již historickým místem. Právě zde se měl uskutečnit koncert Plastic People. Muzikanti však stačili jen vybalit nástroje. Lídr skupiny Milan Hlavsa pak diváky uklidňoval, ale marně. „Chceme, abyste to uvedli do pořádku, než přijedou příslušníci,“ říká na dobovém záznamu z roku 1974 organizátor koncertu.  

Během několika  minut se však z koncertu stala ukázka komunistické brutality. „Sbalil jsem saxofon a Martin Šulc mě zadními cestami rychle odvezl do Prahy,“ vzpomíná na tehdejší situaci člen skupiny Vratislav Brabenec. „Šli jsme zahrádkami k Budějovicím a místní soudruzi na nás řvali, že nám přístě uřežou hlavy,“ vybavuje si atmosféru další z členů skupiny Jiří Kabeš.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Příslušníci státní bezpečnosti vypustili psy, lidi pochytali, ostřihali a zmlátili. „Já měl v té době těhotnou manželku a oni se ji snažili zmlátit,“ říká účastník koncertu Miroslav Mucek. „Mlátili lidi hlava nehlava, najížděli do nich auty,“ dodává jeho žena Alena.   

Na 35. výročí se sjeli pamětníci legendárního koncertu, kteří vyrobili pamětní nápis. Přijela i samotná kapela. „Muzikanti tenkrát hráli na galerii, do druhé místnosti policisté vodili lidi a mlátili je,“ ukazuje majitelka hospody Marcela Machnicová.   

Útok v Rudolfově pak spustil lavinu zásahů proti kapele, které vyvrcholily zmanipulovaným procesem v roce 1976. „Solidarita, která okolo tohoto případu nastala, vykrystalizovala v Chartu 77,“ uzavírá účastník koncertu a spolupracovník Ústavu pro studium totalitních režimů František Stárek.     

Vzpomínková akce vyvrcholí koncertem. Plastic People v jiném složení vystoupí v jednom českobudějovickém klubu.