Radní chtějí dát 60 milionů neexistující škole v Hostivici

Hostivice (u Prahy) - Středočeští radní chtějí poskytnout 60 milionů korun na vybudování kuchyně a jídelny v dosud neexistující základní umělecké škole v Hostivici u Prahy. Za podobnou částku přitom měl být opraven dětský domov v Pyšelích na Benešovsku, rada kraje ale schválenou dotaci zrušila. Zatímco šéfka krajského kontrolního výboru Dagmar Nohýnková (ODS) vidí přímou souvislost s tím, že v Hostivici žije hejtman David Rath (ČSSD), starosta města a mluvčí kraje to vylučují. Informoval o tom server iDnes.

Podle mluvčí kraje Berill Maschekové chce hejtmanství Hostivici pomoci řešit špatnou situaci s nedostatkem míst ve škole. Kraj by tady postavil základní uměleckou školu, která by dopoledne sloužila pro běžnou výuku. „Protože základní umělecké školy vyučují pouze v odpoledních hodinách, tak by tuto budovu v dopoledních hodinách mohli využívat zároveň žáci základní školy,“ popsala plány kraje Mascheková.



Nohýnková podotkla, že kritickou situaci kvůli nedostatku míst ve školách nyní zažívají všechny obce v okolí Prahy. „Všichni starostové budou zuřit, že oni nedostanou nic a Hostivice šedesát milionů,“ namítla. Navíc kraj by se měl podle ní zabývat zejména podporou škol, které zřizuje, tedy těch středních. „Vzhledem k tomu, že není dostatek peněz na střední školy, tak bohužel umělecké si teď nemůžeme dovolit rozvíjet,“ míní Nohýnková.