Májka popudila Severočechy proti sobě

Nová Ves v Horách - Spor o kácení májky rozdělil obyvatele dvou sousedních obcí, Hory Svaté Kateřiny a Nové Vsi v Horách. Školáci, kteří se pokusili pokácet májku v Nové Vsi, podle rodičů pouze ctili tradici. Mají za to, že pokud někdo postaví májku a přihlásí se tak ke tradici, měl by ji také dodržovat. Novoveští v nich ale vidí uličníky, zloděje nebo vandaly, kteří se pokusili poškodit obecní majetek.

Jako uličníky, kteří se pokusili poškodit obecní majetek, vidí starosta Nové Vsi v Horách školáky, kteří se pokusili porazit májku kousek od jeho kanceláře. Otcové školáků z Hory Svaté Kateřiny svým synům spíš vyčítají, že si nevzali lepší nářadí a nechali se chytit. „Myslím, že až udrží motorovou pilu v ruce, udělají to lépe,“ prohlásil jeden z nich, Daniel Havel. „Je to zvyk, na vesnicích se to dělá, že se kácí,“ doplnil školák, který se pokusil májku pokácet. Podle lidí z Hory Svaté Kateřiny je stavění májky odvěký rituál, který má svou tradici. K ní patří i snaha mladíků porazit a případně ukořistit májku ze sousední vesnice. „Na Nové Vsi evidentně nepochopili, že smysl májky spočívá v jejím zboření,“ komentoval Daniel Havel.

Starosta Nové Vsi v Horách Jan Bejček (nez.) však trvá na svém. Májku se nesnažili pokácet dospělí, ale děti. Ve věku, kdy nejsou schopny odhadnout, co vlastně dělají: „Je to na frekventovaném místě u hospody, mohla tudy jít třeba maminka s kočárem. Já to musím domýšlet z titulu funkce, prostě musím konat.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Rodičům školáků vadí, že starosta kluky, kteří chtěli ujet z místa činu autobusem, sám zadržel a pak je svým autem odvezl na policii. „No, vytáhli nás z autobusu,“ popsal jeden z přistižených školáků. Další z bránících se otců Jan Turzó, zdůraznil: „Nelze připustit, aby kdokoli vstoupil do veřejného prostředku, vytáhl z něj dítě, naložil ho do auta a odjel.“ Starosta Bejček se ale brání: „Udělali obci škodu a já jsem prostě jenom chtěl, aby se to napravilo.“ Jan Turzó však nesouhlasí: „Domnívám se, že podle našich zákonů to možné není.“

Na Hoře Svaté Kateřiny už sbírají peníze na uhrazení případných pokut a také podpisy pod petici, kterou pošlou do Nové Vsi. „Petice by měla ozřejmit nesmyslnost celého konání,“ prohlásil místostarosta obce Hora Svatá Kateřiny Petr Pakosta (nez.).

Takový zápis v kronice obce ještě není, říkají Lidé z Hory Svaté Kateřiny: soudní spor a policejní vyšetřování kvůli kácení májky.