Jaderné úložiště ve vojenském prostoru?

České Budějovice - Seznam lokalit, ve kterých by v budoucnu mohlo vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu, se patrně rozšíří o dvě nová místa. V obou případech se jedná o vojenské újezdy, konkrétně Boletice v jižních Čechách a Hradiště v Karlovarském kraji. Z pohledu státu mají obrovskou výhodu - pokud se vláda k tomuto kroku rozhodne, stavbě patrně nikdo nezabrání. Nehrozí zde totiž žádná referenda, jako v okolí obcí.

Obě dvě lokality našla Správa úložišť radioaktivního odpadu a nabídla je vládě jako možnou variantu. Předchozí vytipované lokality měly jednu nevýhodu. Všechny dotčené obce totiž jaderné úložiště odpadu ve svých katastrech odmítají. Rozhodly o tom v místních referendech. Proto vláda rozhodla podívat se po lokalitách, kde referenda nehrozí. A to jsou místa ve vojenských prostorech. Správa jaderných úložišť skutečně našla dvě místa, která přicházejí v úvahu. Mezi lidmi v okolí Hradiště a Boletic to však nevzbudilo nadšení, spíše naopak. 

Teoreticky jsou armádní prostory téměř ideálním místem. Stejně jako v případě amerického radaru v Brdech není třeba pozemky složitě vykupovat a protesty od vojáků prakticky nehrozí. Například na území Karlovarského kraje hledají geologové vhodné místo pro uložení radioaktivního odpadu ve východní části vojenského prostoru Hradiště. Konkrétně poblíž obcí Mašťov a Valeč. „Pokud by mělo dojít k tomu, že by to bylo v blízkosti naší obce, tak jsme rozhodně zásadně proti,“ říká rezolutně starosta Valče Josef Kubař.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

A stejně ostře se brání i starostové z okolí Boletic. „Z jedné strany je nám bráněno ve stavbě jedné lanovky a sjezdovky v chráněné krajinné oblasti a druhou stranou do ní chtějí umístit jaderné smetiště,“ diví se starosta Horní Plané Jiří Hůlka. „Stát je v koncích a hledá místo, kde obce nemohou rozhodovat,“ tvrdí Edvard Sequens ze sdružení Calla. „Není to nic neobvyklého. V USA je podobné úložiště také ve vojenském prostoru,“ argumentuje Jiří Slovák ze Správy úložišť radioaktivních odpadů.   

V Boleticích situaci komplikuje právě fakt, že jde z části o chráněnou krajinou oblast, turisticky atraktivní a ke všemu ještě blízko Rakouska. Přesto však starostové ani lidé obou obcí či nevládních organizací nemají velké šance případné rozhodnutí vlády zvrátit. Nabízejí se jen určité formy občanské neposlušnosti, například blokády přístupových cest. To je však zatím předčasná úvaha.