Smrt dostihového koně spěje k soudu

Pardubice - Pardubický dostihový spolek čelí poprvé ve své historii žalobě. Je to kvůli klisně jménem Inkasentka, která loni při dostizích utrpěla smrtelné zranění, když narazila do zábradlí jednoho z mostků na závodišti. Její majitel Hubert Žďárský tvrdí, že na vině je právě dostihový spolek. Ten to ale odmítá a naopak tvrdí, že aféra poškozuje jeho pověst v očích sponzorů i návštěvníků. Spor zřejmě skončí u soudu.

Hubert Žďárský požaduje odškodné ve výši sedm set padesát tisíc korun. Je to poprvé v historii, co účastník pardubických dostihů zažaloval jejich pořadatele. Klisna Inkasentka se podle majitele zranila, protože závodiště nebylo řádně zabezpečeno. „Kůň se nabodl na kovové trubkové zábradlí přes mostek. Podle nás je to věc dostihového spolku, aby ta plocha byla nějak zabezpečena. To se nestalo. Přitom ve stanovách žokejského klubu je uvedeno, jak přesně má být plocha zabezpečena,“ říká majitel koně Hubert Žďárský.

Dostihový spolek ovšem odmítá, že by za smrt koně nesl jakoukoli odpovědnost. „Dráha je v pořádku, byla uznána autoritami, tudíž ta tvrzení, která majitel koně uvádí, jsou v rozporu s tím, co se fakticky stalo,“ tvrdí předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Dostihový spolek dále tvrdí, že majitel smrtelně zraněného koně se snaží pardubické závodiště poškodit v očích veřejnosti a sponzorů. „Dostihový spolek byl těmito tvrzeními poškozen. Jde o zjevné lži,“ dodává Miroslav Petráň.     

Je tedy zřejmé, že celý spor skončí u soudu. Mostek, o který se klisna smrtelně zranila, byl upraven tak, aby se už něco podobného nestalo.