Zamořené prameny pitné vody v Třebechovicích

Hradec Králové - Ani za čtyři roky se policii nepodařilo vypátrat, kdo zamořil prameny pitné vody u Třebechovic pod Orebem pesticidy. Odborníci nejprve čekali, že se zamoření začne samo snižovat, to se ale nestalo. Vodohospodáři proto musí vodu dál mísit s jiným pramenem, aby koncentraci chemikálie snížili na přípustnou hodnotu.

Třebechovická pitná voda měla donedávna špičkovou kvalitu. To trvalo do té doby, než experti vodáren zjistili, že prameny v lesích u Třebechovic někdo zamořil pesticidem atrazinem, který neustupuje. „V prvním prameništi se to pohybuje na limitních hodnotách, ale ve druhém prameništi je limit pětinásobně překročen. Pokud by došlo k zamoření v roce 2005, tak by ty hodnoty klesaly. Z toho vyplývá, že zřejmě i nadále v lokalitě někdo ten pesticid používá,“ uvádí Pavel Loskot z Vodovodů a kanalizací Hradec Králové.  

Atrazinem se hubí plevel například v lesích. U člověka vyvolává bolesti žaludku, nevolnost, poruchy pohybu a podle některých studií i rakovinu. Ve Francii, Dánsku nebo v Německu je zakázaný. „V této souvislosti je důležité, že se vlastně atrazin nesmí používat v pásmu ochrany vodních zdrojů,“ zdůrazňuje Hana Adresová z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vodárny hygienickou nezávadnost vody od Třebechovic pro pět tisíc odběratelů zaručily. „Ta voda se mísí se zdrojem z Lité a hodnota atrazinu se tak sníží. Dostane se do limitu pro spotřebitele,“ vysvětluje postup vodárny Pavel Loskot. „V Třebechovicích jsme po generace zvyklí na měkkou vodu, tato voda je výrazně tvrdší,“ říká starosta obce Jiří Němec. „Když si ráno natočíte skleničku, tak musíte chvíli počkat, než se ten kal usadí,“ dodává obyvatelka Třebechovic.    

Pokud atrazin neustoupí, postaví vodárny novou úpravnu za několik desítek milionů korun. Ty nakonec zaplatí v ceně vody spotřebitelé.