Výstavba kanalizace v Lázních Bohdaneč probouzí emoce

Lázně Bohdaneč (Pardubicko) - Obviňování, dohady a emoce provázejí výstavbu nových kanalizačních přípojek v Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Přes 60 majitelů domů nehodlá přípojky od města koupit za cenu, kterou jim radnice diktuje. Domluvit se chtějí, ale za jiné ceny, město se brání, že cena za přípojky předražená není. Celou věc už na obou stranách řeší právníci. K výstavbě kanalizace chce radnice svolat nové jednání, přesný termín však ještě nebyl stanoven.

Když se lázeňské město pustilo do stavby kanalizace, málokdo očekával takové problémy. Lidé si mají přípojky koupit za cenu sníženou o příspěvek města, i tak však jde o dvacet až čtyřicet tisíc korun. „Třicet devět tisíc je nesmysl, já si nic nebudu kupovat,“ prohlásila obyvatelka Šípkovy ulice Irena Holíková. Její soused Miroslav Pištínek doplnil: „Kde bych na to jako invalidní důchodce vzal.“

Lidé z Šípkovy ulice obviňují vedení města, že se k nim staví zády a pochybnosti mají i o kvalitě samotných přípojek. „Město na předposledním zastupitelstvu přiznalo, že zanedbalo technický dozor investora,“ uvedla zástupkyně nespokojených majitelů domů v Šípkově ulici Hana Půlpánová. Starostka Lázní Bohdaneč Iveta Šimková (ODS) odmítá, že by se město s lidmi nechtělo dohodnout. Těm, kteří budou mít zájem, radnice nechá přípojky odkrýt a zkontrolovat: „Pokud má někdo opravdu finanční problémy se zaplacením kanalizační přípojky, město nabízí půjčku.“ Hana Půlpánová ale oponuje: „Přípojky vlastnit nechceme. Chceme, aby si je město nechalo, aby si za jejich technický stav ručilo. My přispějeme nějakou rozumnou částkou.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na dotaz, co bude dál, když lidé odmítnou za kanalizační přípojky zaplatit, radnice nezná odpověď. „To je ještě otevřená otázka, řešení budeme projednávat v orgánech města,“ potvrdila starostka Šimková.

V atmosféře plné emocí chce vedení radnice svolat nové jednání k výstavbě kanalizace, přesný termín nebyl ale ještě stanoven. Podle starostky se tak stane do dvou týdnů.