Kvůli osmi tisícům prodal exekutor dům

Šumperk - Romové ze Šumperka zpochybňují exekuci, při které přišli o střechu nad hlavou. Kvůli zhruba osmitisícovému dluhu jim exekutor zabavil dům, ve kterém žijí, a dal jej do dražby. Romové tvrdí, že exekuce byla nepřiměřená. Soudní exekutor Antonín Dohnal z Jeseníku, který exekuci prováděl, však jakékoli pochybení odmítá.

Horváthovi dlužili leasingové společnosti 7 600,- korun. Peníze nespláceli, a tak přišel ke slovu exekutor. Na jeho postup si stěžuje obyvatelka domu Berta Horváthová: „Mohl si zabavit cokoli. Mám v hodnotě na 8 000,- nebo na 20 000,- i víc. Mohl si cokoli vzít. Anebo mě uvědomit o tom. Ne – on prostě to udělal tak, že udělá dražbu toho baráku.“

Soudní exekutor Antonín Dohnal se brání: „Nemovitost jsme se rozhodli zajistit a podrobit ji exekučnímu řízení proto, že jiný vhodný postižitelný majetek nebyl.“ Exekutor tvrdí, že vybavení domácnosti zabavit nemohl, protože Horváthovi trvali na tom, že věci nejsou jejich, ale že patří dětem.

Možnost, že by přišli o dům, rodinu vyděsila. Horváthovi proto dali peníze dohromady a v den dražby vezli dlužnou částku exekutorovi. „On se podíval na nás a řekl ne ne ne – žádných 7 600,-,“ popisuje setkání Berta Horváthová.

Dražba tedy loni v červnu proběhla a dům Horváthových si za 400 000 korun koupil zájemce ze Znojemska. Ten se zatím s Horváthovými nespojil – rodina proto netuší, zda nakonec neskončí na ulici.

Postup exekutora kritizuje předseda o.s. Savore Šumperk Vladimír Horváth: „Domnívám se, že výkon exekuce byl účelový, že exekutor měl možnost učinit jiné opatření, aby prostě tyto rodiny nepřišly o bydlení.“

Na to má exekutor Dohnal jednoduchou odpověď: „Exekuce prováděná byla ve shodě s exekučním řádem.“

Horváthovi už podali na exekutorský úřad stížnost. O prošetření případu chtějí požádat také ombudsmana