Výtok ze silážní jámy otrávil ryby

Tábor - Stovky mrtvých ryb našli chataři podél Kozského potoka v Sezimově Ústí. Přivolaní policisté zjistili, že vodu otrávila toxická látka, která zřejmě unikla ze silážní jámy nedalekého zemědělského družstva. Pokud odebrané vzorky domněnku potvrdí, hrozí rolníkům až několikamilionová pokuta. Rybáři jsou však pesimističtí, že se podaří zemědělskému družstvu zavinění prokázat.

 Uhynuli kapři, bělice, cejni. Ze zamořené oblasti se navíc několik dní šířil silný zápach. Rybáři prozatím nemají škody vyčíslené, už teď ale hovoří, že budou v řádech tisíců. Z potoka už odvezli desítky kilogramů otrávených ryb. „Je to tak do dvou metráků,“ odhaduje Jiří Červinka z Českého rybářského svazu Tábor.

Na otrávené ryby upozornili rybáře místní chataři a zároveň zavolali také policisty. „Policisté téměř okamžitě zjistili možný zdroj znečištění. Případ zadokumentovali a předali Odboru životního prostředí Městského úřadu v Táboře,“ říká mluvčí Policie ČR Tábor Miroslav Doubek. „Vzorky byly odebrány a v současné době jsou na rozborech. Až budou výsledky, tak bude zahájeno správní řízení,“ vysvětluje vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Táboře Jan Fišer. „Jsou to výtoky šťávy ze silážní jámy, které se dostaly do potoka,“ tvrdí Jiří Červinka.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

S největší pravděpodobností unikly ze silážní jámy, jejímž vlastníkem je zemědělské družstvo v Nové Vsi. Předseda družstva nebyl dnes celý den k zastižení a zaměstnanci o případu hovořit nechtěli. Vodohospodáři museli na potoce začít ředit vodu odpouštěním nedalekého Turoveckého rybníku, aby zabránili dalším škodám. Lužnici, kam se potok vlévá, jedovaté látky už nezasáhnou. Kozský potok postihla podobná havárie už vloni, a to dokonce dvakrát. „Doposud se nám nikdy nepodařilo zjistit, odkud to vyšlo,“ přiznává Jiří Červinka.

Pokud tentokrát rozbory prokážou vinu zemědělského družstva, hrozí mu ve správním řízení až pětimilionová pokuta.