Česká učiliště čeká změna

Severní Morava - Česká učiliště čeká do dvou let zásadní změna. Současných 800 oborů chce totiž Ministerstvo školství zúžit na 200. Absolventi získají více všeobecných znalostí, aby měli na trhu práce větší možnost uplatnění. Specialisty si z nich vychovají až firmy.

Návrh ministerstva školství snížit razantně počet učebních oborů jde vstříc požadavkům trhu práce. Zaměstnavatelé totiž nepožadují úzkou specializaci vyučence, ale to, aby ovládal širší paletu takzvaných klíčových kompetencí.

Vyučenec bude sice umět méně konkrétních dovedností, ale bude připraven na nové technologie, na nové požadavky, na přechody třeba i z profese do profese.

Pro výuku stanoví ministerstvo rámcový vzdělávací program. Kromě toho uplatní škola také vlastní, užší vzdělávací program, připravený ve spolupráci se zaměstnavateli

„Takový zámečník, který není úzce specializován, tak má široký záběr, může se uplatnit kdekoli. Víceméně se bude muset část toho, co bude dělat doučit,” říká ředitel Střední školy technické Jiří Klocek.

Firmy širší zaměření učňů vítají. „Specialisty si z nich vychováme sami. Ku příkladu pro obsluhu laserem naváděných speciálních strojů nemůžeme najít adekvátní stavební obor, čili raději si učně vychováme sami,” dodává tiskový mluvčí stavební firmy SKANSKA CZ Ondřej Šuch.

Podle návrhu ministerstva získá žák výuční list až po tříměsíční praxi. Výuční list by už neměla vystavovat učiliště, ale firma, kde pracoval.