D1: Památník obětem dopravních nehod

Jihlavsko - Na dálnici D1 u Jihlavy dnes odpoledne otevřeli památník obětem dopravních nehod. Na dálničním odpočívadle Pávov je instalováno třicet dřevěných křížů, které symbolizují třicet let provozu na nejstarší české dálnici mezi Prahou a Brnem.

Junáci přicházeli se svíčkami, farář přednesl modlitbu a někteří lidé přišli ke křížům s kyticemi. Oficiálně tak otevřeli pietní místo na dálnici D1. Památník určený pozůstalým a známým obětí dopravních nehod je zhruba v polovině nejstarší a nejnebezpečnější české dálnice. Nachází se v parčíku u motorestu Pávov na 112 kilometru D1. „Máme ho pronajatý za symbolickou jednu korunu, zatím na dobu pěti let,” říká spoluzakladatelka památníku na D1 Karla Šišková

Na každém asi metr dvacet vysokém dřevěném kříži je černá cedulka s označením letopočtu. Za každý další rok provozu na D1 by měl ke stávajícím třiceti křížům přibýt další a památník se má postupně rozrůstat. „Naše představa o památníku byla jen kříže a zelená tráva, do budoucna bychom chtěli na křížích mít alespoň přibližný počet obětí,” říká jihlavský farář a iniciátor projektu Metoděj Zdeněk Kozubík.

Po dálnici denně projede až 100 tisíc automobilů. S rostoucí hustotou provozu přibývá také tragických nehod. Za uplynulých 15 let na D1 zahynulo bezmála pět se osob. „Jsou to tragická úmrtí, většinou to byli zdraví lidé, kteří s ničím takovým nepočítali,” říká spoluzakladatelka Šišková.

Za posledních 16 let provozu na dálnici D1 byl nejtragičtější rok 1992, kdy se při nehodách smrtelně zranilo 42 lidí, loni při nehodách zahynulo 25 osob.