Zahrádkáři v Modřanech protestují proti dostavbě viničního domku

Praha - Strach o budoucnost jedné z mála kulturních památek na území Modřan je důvodem protestu místního svazu zahrádkářů proti chystané dostavbě viničního domku. Tu připravuje zdejší radnice. Okolní pozemky mají zahrádkáři v nájmu a na jednání tento týden varovali radní, že staveniště nezpřístupní.

Zahrádkáři, kteří mají v nájmu okolní vinici, jsou přesvědčeni, že rekonstrukce a dostavba zcela změní historický ráz viničního domku. Navíc sem nákladní auta navezou tuny zeminy k vyrovnání terénu, aby mohla vzniknout přístavba mostu. Podle zahrádkáře a architekta Vladimíra Růžičky není zásah do památky citlivý. Projekt ale schválil jak Národní památkový ústav, tak odbor památkové péče pražského magistrátu.

„Dle mého osobního názoru není tento projekt nejšťastnější,” myslí si přesto ředitel odboru památkové péče Magistrátu hl. města prahy Jan Kněžínek.

Už 14. listopadu by měli začít pracovat stavebníci. Tomu ale chtějí zahrádkáři zabránit. „Myslíme si, že by byla velká škoda nechat tuto ojedinělou viniční usedlost zdevastovat špatným projektem, a proto se pokusíme nalézt v rámci práva veškeré opravné prostředky pro to, aby se tak nestalo,” uvedl zahrádkář Jiří Janatka.

„Budeme muset postupovat podle zákona. Například přehodnotíme nájemní smlouvu,” říká místostarosta Prahy 12 Ladislav Kouba. Nevylučuje ani žádost o asistenci policie. Připomíná totiž, že Praze 12 by hrozily sankce ze strany už najaté stavební firmy. Necitlivou dostavbu domku na nejstarší vinici v Praze může zvrátit už jen mimoodvolací řízení na ministerstvu kultury.