Karlovarský kraj podpoří turismus

Karlovy Vary - Více lidí z Německa mají do Karlovarského kraje přilákat nové turistické mapy a průvodce. Původně český projekt pomohla připravit i bavorská turistická agentura Frankenwald, peníze na něj dal i Evropský fond pro regionální rozvoj. Podle Sdružení Euregia Egrensis je pro podobné projekty spolupráce mezi Čechy a Němci výhodná. Brožury, které u nás i v Bavorsku najdou lidé zdarma na úřadech a infocentrech, obsahují více i méně známé turistické cíle.

Kam na západě Čech vyrazit za kulturou, sportem nebo na výlet s celou rodinou? Na to by turistům měly odpovědět nové informační brožury a soubory map. Vydalo je sdružení Dialog ve spolupráci s Frankenwald Tourismus center v Bavorsku a cílem je přilákat do regionu více turistů z Německa. „V okamžiku, kdy německý turista překročí hranice, hledá inspiraci a ta by ho právě mohla napadnout v těchto materiálech,“ prohlásil předseda Regionálního sdružení Dialog Karlovy Vary František Pelíšek. Vedoucí Frankenwald Tourismus center Bavorsko Stefan Fredlmeier doplnil: „I dvacet let po pádu železné opony je důležité, aby se lidé vzájemně poznávali, a k tomu je dovolená přímo ideální.“

Brožury, které u nás i v Bavorsku najdou lidé zdarma na úřadech a infocentrech, obsahují více i méně známé turistické cíle. Popis každého místa doplňuje fotografie, mapa, dojezdové časy, kontakty a nově i přesná poloha pomocí GPS souřadnic. „Němci mají rádi praktické věci, brožury můžete dát do kapsy, obsah je stručný, ale jasný,“ dodal Stefan Fredlmeier. Podle Františka Pelíška budou materiály přínosem i pro turisty z Česka: „Mnohdy v nich naleznou místa, o kterých ani nevěděli.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na nové turistické průvodce přispěla Evropská unie v rámci programu Cíl 3. Podle sdružení Euregia Egrensis je pro podobné projekty spolupráce mezi Čechy a Němci mnohem výhodnější. „Je větší šance tu dotaci získat. Projekt jsme přivítali, protože tam je zasaženo celé území euroregionu na české straně,“ potvrdil jednatel Euregio Egrensis Čechy Lubomír Kovář.

Program Cíl 3 ČR - Bavorsko nabízí obcím a zájmovým sdružením do roku 2013, mimo jiné i na podporu turistiky, celkem 115 milionů eur. Z toho necelá polovina připadne české straně.