V botanické zahradě v Táboře je k vidění unikátní prehistorická rostlina

Tábor - Botanická zahrada v Táboře vstupuje do letošní sezony s řadou novinek. Zájem o ni je ze strany návštěvníků rok od roku vyšší. Zahrada je druhou nejstarší v Česku. Vedle orchidejí, květů vzácných mučenek, tu návštěvníci obdivují i prehistorickou volémii vznešenou, která pamatuje i dinosaury. Botanici rostlinu považovali za dávno vyhynulou. Zcela náhodně ji objevili v Austrálii v Národním parku Volemy a označili za objev tisíciletí. Ve volné přírodě na jednom místě roste jen několik kusů.

Vedoucí Botanické zahrady Tábor Radoslav Kacerovský informoval, že vědcům trvalo přesné určení rostliny několik měsíců. Letos poprvé uvidí návštěvníci rostlinu ve speciální kleci. Zimu přečkala v jednom ze skleníků. Za jeden rok opět povyrostla.

Táborská botanická zahrada změnila za poslední rok a půl podobu. Nové cesty kolem záhonů, informační tabule i výsadba více než 1300 nových dřevin přišly téměř na jeden milion korun. Radoslav Kacerovský prozradil, že 700 tisíc korun poskytly takzvané norské fondy.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Ročně přijdou zahradu obdivovat tisíce lidí. Už za měsíc se tu vůbec poprvé v historii zahrady uskuteční výstava orchidejí. Na návštěvníky čeká i jeden unikát. Podle vedení zahrady nebude k vidění v žádné jiné. Lidé na jednom místě uvidí až 150 rostlin, které jsou ve volné přírodě chráněné.