Ve Valči na Karlovarsku sílí spory kolem údajné baronky

Valeč - Alena Thyssen o sobě tvrdí, že je baronkou. Jenže nově zvolená správní rada Nadace Valeč v Čechách prohlásila většinu smluv, které podepsala, za neplatnou. Její titul zpochybňují a navíc prý nebyla oprávněná za nadaci jednat. Teď její vedení hledá všechny poškozené, problém totiž budou řešit soudy. Nadace odmítá proplatit faktury za 256 tisíc korun.

Správce Nadace Valeč v Čechách Jan Fronc zdůraznil, že paní Thyssen nikdy nebyla členkou nadace, tudíž za ni nemohla oprávněně jednat. Bývalého předsedu nadace Bohumila Skoupého odvolala správní rada, protože neplnil usnesení. Ten se k tomu České televizi odmítl vyjádřit. Předseda nadace Pavel Štoček nastínil, že šlo o nejasnosti v účetnictví.

Alena Thyssen od začátku sporu prohlašuje, že žádné zákony neporušila - s tím, že chtěla pomáhat obci. Bývalý starosta Valče a zakladatel nadace Petr Sušanka říká, že do roku 2000 se organizaci podařilo získat miliony korun na opravu památek v okolí obce. Věří, že nadace opět získá dobré jméno. Zástupci nadace předpokládají, že pochybnosti v hospodaření organizace objasní finanční audit nejdéle do měsíce.

Reportáž a vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Starosta Valče zná dva protichůdné právní rozbory. Podle něj je bývalý předseda nadace slušný podnikatel, zároveň připouští, že Alena Thyssen mohla mít plnou moc k jednání za nadaci. Podle svých slov celou situaci hodnotí jako vyhrocenou. Dodal však, že jde o špatnou reklamu pro obec. Nyní počká na výsledky soudních líčení.