Kolín bojuje s neplatiči nájemného

Kolín - Kolín má problémy s neplatiči nájemného. Jde o stovky lidí a město tak přichází o miliony korun. Radnice se rozhodla na více než polovinu dlužníků podat žalobu na vyklizení bytu. Zabavování sociálních dávek jako v Chomutově ale kolínská radnice neplánuje. Struktura jejích neplatičů je totiž jiná. Z velké části jde o zaměstnance automobilky TPCA. Vedení firmy spolupracuje s kolínskou radnicí na řešení jednotlivých případů svých zaměstnanců.

Deset a půl milionu korun chybí Kolínu v městské kase. Mohou za to neplatiči, kteří dluží za nájem. Město v současné době eviduje téměř sedm set neplatičů. Polovina z nich jsou zaměstnanci místní automobilky TPCA. Bydlí v domech, které speciálně pro ně nechalo město postavit. Podle starosty nastává problém zejména v případě, když firma zaměstnance propustí. „Nemají potom kam jít, někdy odmítají opustit byt a když se dozvědí, že ztrácejí nájemní práva, přestávají platit,“ říká starosta Kolína Jiří Buřič. „Využíváme všechny možnosti zaměstnavatele, aby pracovníci všechny své závazky k majiteli bytu, tedy městu, plnili. U nájemníků, jejichž platební morálka se nezlepší, TPCA podpoří město při neprodlužování nájemních smluv,“ uvádí k situaci mluvčí společnosti TPCA Radek Kňava.

Jakmile dlužník nezaplatí podruhé, ve schránce najde upomínku. Pokud chybí i třetí platba, město podává žalobu a žádá o úhradu nájemného včetně penále. Kolínský soud pak rozhodne o vyklizení bytu. V současné době má na stole tři sta takových žalob. „V poslední době mě navštívili lidé, kteří se snažili dorovnat částku kolem třiceti tisíc, ale již pozdě, protože to bylo po rozhodnutí soudu,“ dodává starosta Buřič. „Ten nájemník musí být pod tlakem, protože jsou to městské peníze, jsou to peníze daňových poplatníků,“ dodává vedoucí odboru správy bytových a nebytových prostor v Kolíně Kamil Špinka.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Většina kolínských dlužníků jsou chroničtí neplatiči. Řadu z nich úřad registruje i dva roky a jejich dluh se blíží až ke sto tisícům korun. V případě, že musí městský byt opustit, mohou se přestěhovat do tvz. holobytu. Že by navíc přišli o sociální dávky, jak to zavedla radnice v Chomutově, se ale zatím bát nemusí. Kolín podobné opatření neplánuje.