Terezská brána prochází omlazovací kúrou

Olomouc - Jedna z nejvýznamnějších historických památek v Olomouci - Terezská brána - se dočkala opravy. Na stavbě z poloviny osmnáctého století teď pracují dělníci i restaurátoři, kteří mají do konce letošního října vrátit bráně důstojnou tvář. Vedle kameníků ke slovu přijdou především umělečtí kováři, kteří kompletně zrekonstruují kovové prvky této vzácné památky.

Terezská brána byla v osmnáctém století vstupní bránou do Olomouce. V posledních letech byla ale spíše pro město ostudou. Brána již byla hodně zdevastovaná. Především se na ní podepsali vandalové. „Já jsem rád, že jsme se kombinací prostředků z dotací na regeneraci městské památkové zóny a z městských peněz dostali do fáze, že se Terezská brána opravuje,“ říká s uspokojením olomoucký primátor Martin Novotný. „Zásadně ta stavba poškozená není, ale hlavně tam ruší ty křoviny, které rostou nahoře. Vypadá to jako skoro ruina,“ dodává Jan Kubeš z Národního památkového ústavu v Olomouci.

Plné ruce práce mají nyní hlavně restaurátoři kamenických a kovových prvků. Čeká je oprava pískovcových a ozdobných částí. Kováři budou restaurovat postupně pozůstatky původního padacího mostu i barokních oken. „Odvezli jsme všechny tři dvoukřídlé brány. Dvě jsou již v dílně připravené na restaurování a jedna zatím je na základním očištění,“ uvádí restaurátor kovových částí Jiří Běhal.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

Památka bude také nově nasvícena, omítnuta a opatřena odvětrávacími kanálky. Celá rekonstrukce bude stát přes šest milionů korun. Národní památkový ústav dále upozorňuje na to, že řada olomouckých památek je v mnohem horším stavu než Terezská brána. Jednou z nich je například Jihoslovanské mauzoleum v Bezručových sadech. To na svou opravu ale čeká pořád marně.