Romové směřují z východních Čech do Kanady

Pardubice/Vysoké Mýto/Hrochův Týnec - Desítky Romů z Pardubicka opouštějí města a snaží se získat azyl v Kanadě. Jako důvod uvádějí strach z diskriminace, rasismu a násilí, jejich počty narůstají. Kanada je pro romskou komunitu velkým lákadlem, o azyl už letos v Kanadě požádalo více než 650 občanů České republiky a většinou jde právě o Romy. Ministerstvo zahraničí zatím nemá žádné informace o tom, že by kanadská strana uvažovala o znovuzavedení víz pro občany České republiky.

Pardubice, Vysoké Mýto, Hrochův Týnec jsou města, která v posledních dnech opouštějí desítky Romů, většinou jde o celé rodiny. „Většina z nich tady neměla trvalý pobyt, bydleli zde u svých příbuzných, jedna paní s dětmi žila se svým druhem,“ uvedl starosta Hrochova Týnce Miloslav Besperát (nestraník). Ze základní školy v Hrochově Týnci odešlo naráz 13 romských dětí. „Musíme z ekonomických důvodů pospojovat třídy, a to se samozřejmě promítne do personálního obsazení sboru,“ podotkla ředitelka ZŠ Hrochův Týnec Jiřina Macháčková.

Z Vysokého Mýta odešlo do Kanady 35 Romů. Městu vrátili byty, zůstávají po nich však dluhy. „Podepsali uznání svých dluhů a splátkový kalendář, kde se zavázali dluhy postupně uhradit,“ potvrdil starosta Vysokého Mýta Martin Krejza (ODS). Šance, že Romové dluhy radnici zaplatí, je však téměř nulová, nikdo totiž neví, kde se skutečně zdržují. Ti, kteří ve Vysokém Mýtě zůstali, říkají, že mají strach.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

O odchodu do Kanady v současné době uvažují desítky dalších vysokomýtských Romů. Pokud to půjde, odejdou. Ministerstvo zahraničí zatím nemá žádné informace o tom, že by kanadská strana uvažovala o znovuzavedení víz pro občany České republiky.

Odliv této komunity může pokračovat i v dalších týdnech, o azyl už letos v Kanadě požádalo více než 650 občanů České republiky, většinou jde právě o Romy. Za celý minulý rok přitom kanadská strana vyřídila 860 takových žádostí. Jak řekl starosta Vysokého Mýta, Romové, kteří pracovali, kvůli krizi o zaměstnání přišli, a ti, co pobírali sociální dávky, nemají co ztratit. Kanada je tedy pro romskou komunitu velkým lákadlem.

Romové, kteří tady zůstali, tvrdí, že mají od příbuzných z Kanady dobré zprávy. Starosta Hrochova Týnce však poznamenal, že už má první neoficiální informace o tom, že někteří Romové se chystají k návratu do Čech. Pokud se však po několika týdnech či měsících skutečně vrátí, budou bydlení hledat jen stěží. Městské byty totiž odevzdali a města je postupně znovu obsazují. A navíc, jednotlivé radnice budou po těchto lidech vyžadovat splacení dluhů, které v mnoha případech činí i desetitisíce korun.