Přehradu v Brně čeká očistná kúra, hladina klesne na minimum

Brno - Poprvé po 70 letech klesne hladina přehrady v Brně na své historické minimum, vodohospodáři ji chtějí vyčistit od nebezpečných sinic. Už ve čtvrtek se začne přehrada vypouštět, za dvacet dní poklesne voda o pět metrů. Brňanům se tak naskytne nevídaná podívaná. Uvidí místa, která byla desítky let pod vodou. Vypuštění přehrady je součástí ozdravného projektu zdejší rekreační oblasti, který bude stát čtvrt miliardy. Většina financí jde z evropské kasy.

Stavidla Brněnské přehrady se otevřou už ve čtvrtek po skončení ohňostrojových slavností Ignis Brunensis. Povodí Moravy zatím instalovalo u spodní výpusti nádrže takzvaná hradící zařízení. „Hrazení je nutné z toho důvodu, aby se různé sedimenty, které jsou na dně, nedostaly na spodní výpust,“ vysvětluje Radim Světlík z Povodí Moravy.

Přes zimu vodohospodáři přehradu upustili o pět metrů. Do 25. června klesne hladina o dalších pět metrů. Voda bude z přehrady mizet doslova před očima, denně by měla hladina klesnout až o 30 centimetrů.

Reportáž Anety Hronové a rozhovor s Radimem Světlíkem (zdroj: ČT24)

V závislosti na počasí se Brňanům už brzy naskytne unikátní podívaná. Odkryjí se místa, která byla desítky let pod vodou. K vidění bude například zatopená část obce Kníničky.

Úřady ale varují, že obnažené dno nebude bezpečné. „Břeh bude velmi měkký. Lidé, kteří do něho vstoupí, se nebudou schopni bez cizí pomoci dostat ven,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda. V bahně by se navíc mohla ukrývat nevybuchlá munice z války.


A protože si nikdo není jistý, co se vlastně na obnaženém dně objeví, budou raději na místě hlídkovat policisté. Náročný projekt za čtvrt miliardy uzavře přehradu nejméně do příštího jara. Dokončen by měl být v roce 2011.

Poprvé po 70 letech klesne hladina přehrady v Brně na své historické minimum.
Zdroj: ČT24