Rozhodnutí po 20 letech: Na Sněžku povede nová lanovka

Pec pod Sněžkou - Plány na stavbu nové lanovky na nejvyšší horu Česka Sněžku provázely léta komplikace. Současná lanovka slouží už 60 let a zhruba 20 let trvají debaty o tom, jak ji nahradit. Nyní se však ochránci se zastupiteli Pece pod Sněžkou a Královéhradeckým krajem dohodli na kompromisním řešení. Radnice snížila náklady na její výstavbu, aby měla větší šanci uspět při žádosti o dotaci z evropských fondů a podporu výstavbě dnes vyjádřil také hejtman kraje Lubomír Franc. Stavba by mohla začít za půl roku.

Celý problém spočíval v tom, že se spolu dlouho nedokázali dohodnout zástupci Pece pod Sněžkou a Krkonošský národní park. Ochránci přírody totiž prosazovali, aby stará lanovka dosloužila a nová se nestavěla až na vrchol, ale jen na Růžovou horu. S tím však město nesouhlasilo.

Zablokovaná situace se změnila ve chvíli, kdy ochránci nabídli kompromisní řešení - nová lanovka sice na vrchol povede, město se ale vzdá plánů na výstavbu nového lyžařského areálu na Růžohorkách. Alternativou má být podle ochránců nový areál mezi Javorem a Velkou Úpou, což je přijatelné i pro město.

Reportáž a vstup Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Teoreticky je možné postavit celou stavbu za jeden rok,“ řekl po dnešním jednání starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Radnice v Peci původně náklady vyčíslila na 420 milionů korun, nyní jsou o 90 milionů nižší. „30 milionů korun ušetříme na objektu spodní stanice lanovky, který jsme přeprojektovali a zmenšili. Dalších 60 milionů ušetříme, protože jsme se stali plátci daně z přidané hodnoty,“ řekl Tomášek.

Pec původně zamýšlela získat peníze z dotací podporujících turistický ruch, nyní zvažuje, že o peníze bude žádat z titulu podpory dopravy, kde je podle Tomáška menší konkurence projektů a také více peněz. Kromě evropské dotace je Pec připravena na stavbu lanovky, pro kterou má od loňského roku stavební povolení, uvolnit 70 milionů korun ze svého rozpočtu. Evropské peníze se pokusí sehnat i kraj.

Žádost prý město podá ještě letos na podzim a stavět by se mohlo zjara 2010. Podle předběžných odhadů by nová čtyřmístná kabinka mohla přepravovat cestující na jaře 2011. Kapacitu by měla mít podobnou jako současná lanovka, tedy 250 osob za hodinu.

Lanovka na Sněžku
Zdroj: ČT24