Radnice vypověděla smlouvu vysoké škole v Karlových Varech

Karlovy Vary - Využití pro bývalou základní školu v centru města hledají v Karlových Varech. Sto let starou budovu na nábřeží Jana Palacha opustily děti v roce 2006. Školu dosud využívala pro část výuky soukromá Vysoká škola Karlovy Vary. Pronájem měl trvat několik desítek let s tím, že škola budovu opraví. Radnice jí ale vypověděla smlouvu s tím, že porušila podmínky nájmu. "Vysoká škola měla předložit projektovou dokumentaci na realizaci rekonstrukce této budovy, bohužel dosud město projektovou dokumentaci neobdrželo," uvedl náměstek primátora města Tomáš Hybner.

Vedení školy se brání. Prorektor karlovarské vysoké školy Václav Lupínek sice chyby minulého vedení přiznává, zároveň si ovšem myslí, že město mohlo být vstřícnější. „Nějaké problémy vznikly, ale já si myslím, že se to dalo nějakým způsobem dohodnout. Vedení školy, majitelé mají peníze a mají zájem investice provést,“ vysvětluje Lupínek.

„Mám dojem, že je to připravené pro někoho jiného“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Škola se zaměřením na práva nyní pro část svých studentů musí hledat náhradní prostory. Město mezitím chystá výběrové řízení na pronájem budovy. Podmínkou je přitom opět provozování vysoké školy. „Dělá to na mne dojem, že je to prostě už připravené pro někoho jiného,“ myslí si Lupínek. „V případě, že současná vysoká škola bude mít zájem se přihlásit do výběrového řízení, tak podmínky jsou pro všechny naprosto stejné,“ reaguje náměstek Hybner.

Podle odborníků vysoké školy a jejich absolventi Karlovarskému kraji citelně chybí. „Máme s vysokým školstvím problém, potřebujeme především lékaře, učitele, technické obory,“ říká k tomu Vratislav Emler, radní pro školství. Vedení města předpokládá, že by nového nájemce mohlo vybrat během letošního léta. První studenti se ale do školy pravděpodobně vrátí až v září 2010.