Neschválený rozpočet ohrožuje stavební projekty na Plzeňsku

Plzeň - Obce, města i nevládní organizace v Plzeňském kraji se obávají toho, že v příštím roce nebudou mít dostatek peněz na realizaci svých projektů. Poslanecká sněmovna totiž stále neschválila státní rozpočet, a tak není jasné, kolik peněz bude přerozděleno na jednotlivé kraje. Plzeňský magistrát chystá v příštím roce kompletní opravu vodohospodářské infrastruktury za 1,5 miliardy korun. Pokud nebude mít dostatek peněz, projekt může být ohrožen.

Celý projekt se má zaplatit z dotací Státního fondu životního prostředí a fondů EU. Město se ale bojí, že peníze od státu nedostane včas. Stavba se tak nejen opozdí, ale radnice nebude mít ani na její zaplacení. „Pokud by tato situace trvala nějakou delší dobu, řádově měsíce, tak opravdu může dojít k ohrožení tohoto našeho projektu,“ potvrzuje obavy ředitel útvaru koordinace evropských projektů plzeňského magistrátu Erik Beneš

Ministerstvo životního prostředí potvrzuje, že se přerozdělování dotací může v příštím roce zpozdit. Není totiž schválený státní rozpočet. Obce, města a kraje se tak mohou dostat do vážných problémů. „V případě, že by nebyl schválen rozpočet a pracovalo by se s nějakým rozpočtovým provizoriem, muselo by toto řešit ministerstvo financí,“ varuje Jarmila Krebsová z tiskového odboru Státního fondu životního prostředí.

Plzeňský magistrát podporuje ze svého rozpočtu různé sociální projekty. Nevládní organizace a sdružení jsou na penězích radnice závislé. Pokud by neměl magistrát v příštím roce dostatek peněz, některá protidrogová centra by musela pozastavit práci s drogově závislou mládeží.