Kandidát na starostu ve Dvoře Králové odsouzen při vydírání

Dvůr Králové nad Labem - Kandidát na starostu Dvora Králové nad Labem Daniel Lukeš z ODS byl před pěti lety odsouzen za násilný trestný čin – pomáhal při vydírání se zbraní. Tato informace, kterou České televizi potvrdil krajský soud v Hradci Králové, zaskočila koaliční partnery ODS ve Dvoře Králové. Volba pro město i Strana zelených se totiž zavázaly, že Daniela Lukeše ve čtvrtek při volbě starosty podpoří.

Třiapadesátiletý Daniel Lukeš ze Dvora Králové nad Labem o sobě může říci: jsem úspěšný muž. Jeho čokoládovna vydělává milióny. V roce 1999 ale zasáhly do Lukešova života stíny paragrafů. Podnikatel pomáhal vydírat. Podle tiskového mluvčího Krajského soudu v Hradci Králové Pavla Staňka byl Lukeš v prosinci 2001 pravomocně odsouzen za to, že pomáhal při trestném činu vydírání k podmíněnému trestu dvou let s odkladem na dva roky.

V jedné ze soudních výpovědí je uvedeno: „Pan Lukeš společně s bývalým policistou, který byl v té době ve výkonu tohoto povolání, odvezl poškozeného v kufru vozidla na přehradu Les království. Tam musel odprošovat pod nátlakem zbraně na něj namířené. Součástí jeho ponížení bylo i chrochtání a lezení po čtyřech.”

Letos vedl podnikatel Lukeš ve Dvoře kandidátku ODS, ve volbách skončil čtvrtý. Zítra se má podle koaliční dohody stát starostou Dvora Králové. „Podle mého soukromého názoru by takový člověk neměl sám usilovat o takový významný a čestný post,” myslí si bývalý místostarosta Vasil Biben.

Podnikatele Lukeše se zavázala podpořit i Volba pro město. Její lídr Petr Mrázek ale druh trestné činnosti kandidáta na starostu dosud neznal. Neskrýval, že je zaskočený. „Jestliže je tam opravdu takový závažný morální problém, tak by si v tom především měla udělat pořádek ODS, pro nás je to nová informace a budeme o tom teprve jednat.”

Předseda místní ODS Rýznar řekl, že kandidát na starostu Lukeš má nyní čistý trestní rejstřík. „Předpoklady k tomu, aby byl dobrým starostou, určitě má.” Na otázku, zda mu nevadí druh trestné činnosti, už ale neodpověděl. Daniel Lukeš i přes naše opakované žádosti rozhovor před kamerou odmítl. Na otázku, zda má morální předpoklady stát se starostou, do telefonu odpověděl: „Jsem o tom přesvědčen“.