Podvody ve firmě řízené českobudějovickým magistrátem

České Budějovice - Činností Veřejných služeb, firmy řízené magistrátem Českých Budějovic, se začala zabývat policie. Měly odtud utíkat nejméně stovky tisíc korun. Policejní vyšetřování odstartovala kontrola, kterou ve Veřejných službách nařídil magistrát v minulých dnech. Připravuje totiž likvidaci firmy. Inspekce podle bývalých náměstků i úřadujícího primátora prokázala v městské firmě rozsáhlé finanční úniky.

„Ukázalo se, že tam docházelo k neoprávněnému čerpání finančních prostředků,” potvrdila výsledky inspekce bývalá náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (ODS). „Samozřejmě, že s těmito věcmi nesouhlasím, podle mě tam k ničemu takovému nedocházelo,” kontruje bývalý ředitel Veřejných služeb Martin Coufalík.

Na svém posledním zasedání rozhodla rada města o podání trestního oznámení směřovaného právě na dění ve Veřejných službách. „Rada uložila primátorovi podat trestní na neznámého pachatele. To taky teď učiním,” potvrzuje úřadující primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Policie ale zatím podle informací ČT trestní oznámení ze strany města nedostala. Činností Veřejných služeb se zatím zabývá na základě vlastních informací. „Policie zatím v současné době začala prověřovat hospodaření a nakládání se svěřenými prostředky společnosti Veřejné služby české Budějovice,” potvrzuje mluvčí policie Lucie Ptáčková.

Připravované trestní oznámení a zveřejnění výsledků kontroly považuje například bývalá opoziční zastupitelka Marie Paukejová podle svých slov za snahu očistit úředníky magistrátu od starších problémů. Nově zvolení zastupitelé to odmítají. Policisté zatím nikoho neobvinili a čekají na informace ze strany města. I proto zatím nechtěli zveřejňovat jakékoli podrobnosti. Už nyní je ale jisté, že v minulosti často kritizovanou zimní údržbu bude letos v Českých Budějovicích provádět soukromá firma.