Města a obce pociťují dopady krize stále silněji

Plzeňsko - Starostové musí šetřit, vinou krize přicházejí o miliony z daňových příjmů. Rozpočet i úspory obecních kas stačí jen na to nejnutnější. Například v Hrádku u Rokycan chtěli ještě letos zrealizovat výstavbu nových komunikací, chodníků, nebo opravu mateřské školy. Naplánované investice ale musel úřad odložit. Starosta Hrádku Jaroslav Perlík (ODS) informoval, že obec počká do podzimu, jak se situace bude vyvíjet.

Starostové musí pokrýt především základní výdaje na školství, vodu a odpady. Na nic jiného teď v mnoha obcích nejsou peníze. Starosta Mýta František Končel upřesnil, že výdaje na školství jsou zhruba dva miliony korun, na odpady pak do jednoho milionu.

Kvůli krizi přijdou obce na daních zhruba o dvacet procent. V případě Hrádku se tak sníží výnos o čtyři miliony korun. A dříve než za dva roky se podle starostů situace nezlepší. František Končel říká, že Mýto zatím nebude realizovat nové projekty. Šetřit musí i velká města. Plzeňská kasa bude letos kvůli propadu daňových příjmů chudší o 400 milionů.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Úvěry si většina obcí brát nechce, starostové se kvůli krizi bojí zadlužení. K dotacím z evropských fondů ale půjčky potřebují, jinak totiž nezajistí podmínku spoluúčasti na financování projektů.