Barokní sochy ve Valašském Meziříčí se vrátí zpět na most

Valašské Meziříčí - Vzácné barokní sochy chtějí obyvatelé Valašského Meziříčí vrátit zpět na původní místo. Kamenné postavy světců stály původně na mostě nad řekou Bečvou, teď jsou ale roztroušeny v místní části Krásno nad Bečvou. U mostu dnes stojí pouze socha sv. Valentýna. Radnice už o možném přemístění soch jednala s památkáři. O návrat soch na most bojuje také občanské sdružení Za Krásno krásnější.

Jedna ze soch stojí v Rožnově pod Radhoštěm, další dvě postavy světců stojí s dalšími barokními sochami v blízkosti Masarykovy ulice v části Valašského Meziříčí Krásno nad Bečvou. Referent památkové péče z Městského úřadu Valašské Meziříčí Petr Zajíc informoval, že nejvýznamnější jsou ty, které jsou připisovány Ondřeji Zahnerovi, který je autorem slavného morového sloupu v Olomouci.

Jiří Smrčka z občanského sdružení Za Krásno krásnější sdělil, že současné umístění se na sochách výrazně podepsalo, často se musí opravovat. Město chce sochy vrátit na jejich původní místo po rekonstrukci mostu. Tiskový mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí Josef Beneš dodal, že ta bude zahrnuta do celkové rekonstrukce náměstí. Zástupci radnice předpokládají, že některé sochy se vrátí na své původní místo zhruba do pěti let.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)