Karlovarští podnikatelé se brání zavírání svých heren

Karlovy Vary - Podnikatelé v západočeské metropoli si stěžují, že jsou diskriminováni regulací počtu heren ve městě. Investovali do nich i statisíce korun, ale nyní musí podle nové vyhlášky některé zavřít, i když mají osvědčení i platnou licenci. Město to ale odmítá s tím, že jen omezuje hazard, a tak vydalo seznam povolených heren. Nakonec bude muset spor rozhodnout ministerstvo vnitra, které bude nové nařízení posuzovat.

Žádost o přezkoumání rozhodnutí poslalo na město celkem deset podnikatelů. Někteří z nich si stěžují, že u nich komise ani nebyla. Primátor města Werner Hauptman alespoň slibuje, že komise přijde všude: „Na ty herny, které teď žádají o výjimku, bych rád, abychom se znovu podívali.“ Město tak znovu zhodnotí, jak herny dbají na bezpečnost, hygienické přepisy a dodržování zákonů. Primátor tvrdí, že komisaři prověřili každý podnik. Majitele o tom ale neinformovali.

Podle předběžného názoru ministerstva město zřejmě žádný zákon neporušilo. Prozkoumá ještě, jestli vyhláška neodporuje ústavě. „Pro komplexnější posouzení si ministerstvo vnitra k dané vyhlášce vyžádalo od města Karlovy Vary vyjádření. Zda předmětná vyhláška není diskriminační,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Právník Karlových Varů Tomáš Vodenka je však přesvědčen, že vyhláška je v pořádku a v souladu se zákony i základními právy a svobodami.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ale může být jiného názoru - podklady mu vypracují úředníci karlovarského magistrátu nejpozději do 15. června.