Kanalizace se v Šenově zřejmě staví bez požehnání zákona

Ostrava - Výstavba kanalizace v Šenově u Ostravy se možná protáhne. Majitelé pole, na kterém se staví, si stěžují, že město vstoupilo na jejich pozemek neoprávněně a dopředu je neinformovalo. Starosta ale tvrdí, že je vše v pořádku a že město má platné stavební povolení. To prý vydal okresní úřad ve Frýdku-Místku v roce 2000. Podmínkou udělení bylo, že práce na pozemku Knyblových skončí v roce 2002. Obec ale neměla peníze, a proto začala se stavbou kanalizace později.

„Toto stavební povolení bylo v roce 2002 prodlouženo magistrátem města Ostravy a bylo toto řešeno obecně závažnou vyhláškou, tzn. zveřejněno na úřední desce. Podle mého hlediska byl zákon splněn,” říká starosta Šenova Pavel Dědic (ČSSD). „Státní stavební dozor potvrdil, že máme platné stavební povolení, a tudíž ve stavbě budeme pokračovat,” přitakává vedoucí odboru výstavby MÚ Šenov Jan Blažek.

Knyblovi jsou přesvědčeni, že úřední postup zvolila šenovská radnice schválně. Nejvíce si stěžují na nezapsání kanalizace jako věcného břemene na pozemku. „Šlo jim jenom o to rozkopat pole, položit kanalizaci a věci se budou vyřizovat až po vykonaných pracích,” nesouhlasí majitel pozemku Jiří Knybel. „Právník nám poradil, že máme právo vstoupit na pozemek a postupovat v započatých pracích a věcné břemeno uzavřít později,” říká starosta Dědic.

Svůj problém řešili bratři Knyblovi stížností městskému úřadu v Šenově, obrátili se i na magistrát města Ostravy. „Žádal jsem písemnou formou obecní úřad v Šenově, aby dali pole do původního stavu, do 3.10. do večera, to se nestalo,” dodal Jiří Knybel. Jako další krok požádali majitelé pozemku v Šenově krajský úřad o přezkoumání platnosti stavebního povolení.