Studenti zachytili osudy politických vězňů

Příbram - Více než čtyři stovky školáků dorazily dnes na vyhlašování výsledků druhého ročníku projektu "Bojovníci proti totalitě pohledem dětí", které se konalo v památníku Vojna u Příbrami. Úkolem žáků a studentů bylo natočit rozhlasové a televizní dokumenty o lidech pronásledovaných nacistickým a komunistickým režimem. Posláním projektu je vzpomenout památku hrdinů, kteří se zasloužili o svobodu a demokracii naší země a kterým bohužel režim způsobil po únoru 1948 příkoří.

Studenti z více než padesáti škol se pustili do natáčení, snaží se zachytit osudy politických vězňů, válečných veteránů nebo odboj v regionu. Museli tak zvládnout práci historika - badatele, scénáristy, kameramana nebo střihače. Všichni jsou svojí prací velmi zaujati: „Nejvíc mne zaujalo, že se nevzdávali. Vyzkoušeli jsme si práci v týmu a jaké to je natáčet, bylo to hodně přínosné. Točili jsme dokument o panu Hrabcovi, který byl ve druhém odboji i ve třetím, ve kterém ho zavřeli na 20 let do vězení.“

Období komunistické diktatury a hrůzy s ní spojené školáci sami nezažili, poznávají je tak prostřednictví pohnutých osudů lidí. „Posláním je vzpomenout památku hrdinů, kteří se zasloužili o svobodu a demokracii naší země a bohužel jim režim po únoru 1948 způsobil příkoří,“ uvedl ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

První cenu za rozhlasový dokument získaly děti ze ZŠ Petřiny Jih v Praze, nejlepším videodokumentem se stal snímek ZUŠ z Police nad Metují „Vůle žít“ a v kategorii televizní magazín zvítězil film studentů z Kroměříže „Vzpouru od nás nečekejte“. „Hodně to přispěje k tomu, aby se s padesátými léty, které jsme my prožívali, seznámila i současná generace,“ podtrhl bývalý politický vězeň Jaroslav Vojtěch.

Dokument o projektu „Bojovníci proti totalitě očima dětí“ bude Česká televize vysílat 17. listopadu a do programu zařadí i některé vítězné snímky.