V Telči otevřeli Univerzitu třetího věku

Telč - Na Vysočině byla dnes slavnostně otevřena už druhá Univerzita třetího věku – tentokrát v Telči. Jedná se o studium pro seniory, tedy důchodce, kteří mají zájem vzdělávat se i přes pokročilý věk. Jedinou podmínkou je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Zájem z řad seniorů o studium byl velký.

Jedním z nových studentů je například Milena Kopečné z Telče, která letos oslavila 63. narozeniny. Přesto, že celý život učila na místním gymnáziu, chce se vzdělávat i v důchodu: „Tohleto rozšíření mých znalostí je pro mne velmi příjemné.” Na studium se těší i její budoucí kolegyně Eva Hlavsová: „Všechny moje kamarádky, vrstevnice v Brně se už zúčastnily této školy, to jsem jim tiše záviděla,” dodává.

Zájem o studium byl z řad studentů obrovský. Univerzita rozšířila studium z původních 30 na 80 seniorů. „Dnes tady otvíráme další studijní blok a to je ta univerzita třetího věku, která je opět zaměřená na dějiny umění a vizuální kulturu,” upřesňuje senátor Václav Jehlička. Podle prorektora univerzity Antonína Slabého probíhá výuka především formou diskuzí, konzultačních hodin a seminářů.

Nejen v Telči mohou senioři studovat na Univerzitě třetího věku. Studium nabízí také Vysoká škola polytechnická v Jihlavě.