Parkování zdarma v OC Smíchov končí

Už příští týden končí řidičům bezplatné parkování v obchodním centrum Nový Smíchov v Praze 5. Vlastník centra chce vybíráním peněz údajně zlepšit možnosti parkování v podzemních garážích. Za místa se až dosud neplatilo a mnozí řidiči toho zneužívali.

Návštěvníci nákupního centra Nový Smíchov nemůžou v podzemním parkovišti často najít místo. Všech 2 200 stání je obsazených, jenže nikoliv zákazníky, ale místními obyvateli nebo přespolními, kteří do Prahy dojíždí třeba za prací. „Díky tomu, že parking nebyl zpoplatněn, tak sloužil pro dopravu, která neměla cíl na městské části, ale pokračovala dál,” říká zástupce starosty Prahy 5 Vojtěch Zapletal.

Od 31. října se za dlouhodobé parkování začne platit. Pro rezidenty a firmy ze Smíchova místní radnice vyjednala se správcem objektu zvýhodněné parkování. Celkem jde o 190 míst. „Jedno místo bude zpoplatněno částkou 2 200 korun za měsíc,” dodává Zapletal.

Vedení radnice i městská policie se obává, že se mnozí řidiči budou pokoušet zaparkovat v přeplněných ulicích Smíchova. „Čekáme, že v centru Smíchova to přinese problémy,” říká městský strážník Luboš Kožíšek.

Městská policie Prahy 5 příští týden nasadí kvůli předpokládaným dopravním komplikacím do ulic více hlídek, které by měly například odklánět dopravu. Zcela zdarma a bez časového omezení teď řidiči mohou parkovat už jen v garážích obchodní galerie v Nových Butovicích nebo ve vršovickém Edenu.

V ostatních i nově budovaných obchodních centrech takovou službou nepočítají. A řidiči po standardních třech hodinách bezplatného parkování budou muset zaplatit.