Litice brání převozu fekálií ze Lhoty

Plzeň - Obyvatelům Litic u Plzně vadí velký zápach fekálií, které jim do místní přečerpávací stanice přiváží vozy z nedaleké Lhoty. Ta nemá vlastní kanalizaci, a proto jí firma nabídla lacinější odvoz splašků do Litic místo do centrální čističky v Plzni. I když měření prokázala překračování limitů hluku i zápachu, podle obyvatel vozí firma splašky dál.

„Jenom protože to má Lhota levnější, tak to máme čichat?” ptá se obyvatelka Litic. „Smrdí to nejméně půl hodiny, než se to roznese. Zvlášť když je teplo, tak je to příšerný.”

Lidé jsou rozčilení, protože fekálie ze Lhoty vůz přiváží několikrát denně. Měření přitom prokázala, že dochází k překračování limitů. Firma, která převozy zajišťuje, to odmítá. „Je zarážející, že jsme nedostali v žádném případě výsledky měření. Jak smradu, tak hluku,” brání se majitel fekálního vozu Jindřich Charvát.

„Právě dnes jsme dostali vyjádření magistrátu města Plzně, kde nám bylo doporučeno přestat vyvážet kaly na čerpací stanici v Liticích. V pondělích to začneme řešit,” uvedla mluvčí Vodáren Plzeň Kateřina Foltýnová. Obyvatelé Lhoty tak v budoucnu zaplatí za vývoz žumpy mnohem víc než dosud.

„Tady jde o to, že místní lidé v těhle barákách jsou chudáci a nikdo nebude mít na to, aby dával 1500 až 3000 za vývoz žumpy,” upozorňuje Jindřich Charvát. Obyvatelé by nejraději vyřešili situaci výstavbou kanalizace. Kvůli protestům lidí kolem Litické přehrady si budou muset obyvatelé Lhoty najít jiné řešení.