Číchov stále nemá peníze na opravu silnice

Třebíč - Obec Číchov na Třebíčsku už půl roku žádá dva miliony korun na opravu silnice. Jde o jedinou tamní spojnici a komplikace mohou nastat hlavně v zimě, kdy do obce nemusí dorazit ani lékařská pomoc. Navíc to není jediná komplikace, kterou obec má.

Rozvodněná řeka Jihlava strhla na jaře v Číchově most. Několik měsíců trvalo, než vojáci nainstalovali most provizorní. Problémů se ale obec stejně nezbavila. Provizorní most je jen pro osobní auta a druhá cesta do vesnice – podle starosty jediná evakuační trasa z obce - připomíná spíš tankodrom. Peníze obec na opravu nemá.

„Žádali jsme kraj, žádali jsme i ministerstvo v rámci POV - programu obnovy venkova a tam peníze nejsou,” říká starosta Číchova René Kosielski. „Ministerstvo pro místní rozvoj eviduje pouze žádost Číchova o dotaci 12 milionů korun na opravu mostu po povodni, žádnou jinou žádost ministerstvo neadministruje,” uvedla tisková mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková.

„My jsme pomoc Číchovu neodmítli. O způsobu naší pomoci rozhodneme, až obec podá žádost na Ministerstvo pro místní rozvoj,” vysvětluje hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. Celkovou opravu silnice do zimy už nikdo nestihne. Komplikace mohou nastat právě při sněhové kalamitě. Podle starosty se do obce nedostanou ani záchranáři.

V obci nefungují ani krizové telefony, přestože starosta už několikrát kompetentní krajské úředníky na problém upozorňoval.