Modernizace výtahu na karlovarské zámecké věži

Karlovy Vary - Nový pohled na Karlovy Vary nabídne už příští rok prosklený výtah na zámecké věži Karla IV. Výtah ze začátku dvacátého století nechala radnice zmodernizovat. Město v budoucnu chystá i rekonstrukci historických obchůdků pod zámeckou věží. Dřevěné stavby jsou totiž napadené dřevomorkou.

Výtah naposledy vozil turisty od Tržní kolonády na Zámeckou věž před třiceti lety. Na místě se dodnes zachovala původní výtahová šachta a strojovna ze šedesátých let. „Z původní technologie výtahu, který tam byl ve dvacátých letech, nezbylo nic, takže jsme se domluvili na tom, že tam bude nový výtah, který bude odpovídat současným normám. Bude to celoprosklený výtah,” říká architekt Petr Bursík.

Právě výměna zařízení zdražila rekonstrukci šachty z původních sedmi na čtrnáct milionů korun. Objekt je vedený jako technická a kulturní památka. Památkový úřad proto požadoval například přesné repliky oken, které jsou na výtahové šachtě.

Termín dokončení rekonstrukce je naplánován na leden příštího roku. Stavební firma ale nevylučuje možné komplikace. „Děláme rekonstrukci, při rekonstrukci nikdy nevíte, co najdete,” říká stavbyvedoucí Daniel Pavlíček.

Kromě výtahu radnice obnovuje i samotnou vyhlídkovou věž, kterou chce otevřít pro veřejnost. „V prostorách zámecké věže vznikne například muzeum, bude zde galerie či pobočka infocentra,” uvedl mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek.