V Karlových Varech soutěžili barmani z celého světa

Karlovy Vary - Do Karlových Varů se vrátilo finále mezinárodní soutěže barmanů o nejlepší nealkoholický koktejl. Zájem o tuto prestižní a ojedinělou soutěž v oboru gastronomie projevuje každý rok stále více barmanských asociací po celém světě.

Profesionální soutěže se letos zúčastnilo 25 nejlepších světových barmanů. Ti přijeli z celé Evropy, ale i z Venezuely, Argentiny a Brazílie. „Barmani mají za úkol během sedmi minut připravit pět nealkoholických nápojů podle dané receptury a jsou hodnoceni technickou a chuťovou komisí,” říká ředitel soutěže Petr Veselý. „Hodnotí se vzhled nápoje, barevnost, dekorace, druhým hodnocením je aroma, posledním pak vyváženost chuti,” dodává porotce Jozef Roth.

Koktejly nesmí obsahovat alkohol, zato se ale k jejich přípravě mohou používat nejrozmanitější suroviny. „Ingredience jsou omezeny pouze tím, aby byly dostupné na trhu v Evropské unii, hodně se používá čerstvé ovoce, zelenina, nejzajímavější ingrediencí byla mučenka, nebo černý pepř na plátku okurky,” popisuje ředitel soutěže Veselý.

Vítězem prestižní soutěže se stal Brit Michael Perron za nápoj nazvaný Čerstvý start a z lázní si odváží prémii deset tisíc amerických dolarů. Finále soutěže se v uplynulých letech konalo v Budapešti, Krakově a Berlíně. To první ale bylo před deseti lety právě v Karlových Varech. „Příležitostí byl tenkrát mezinárodní kongres barmanů, kteří se sešli v Karlových Varech. Nikdo nemohl tušit, že nealko koktejly budou mít takovou budoucnost,” říká zástupce pořadatelské firmy Gabriele Guzzo.

Podle národních asociací barmanů se koktejly bez alkoholu stávají v mnoha zemích stejně oblíbené jako koktejly alkoholické.