Chrastava: Ubytovna Kovák je v katastrofálním stavu

Liberec - Lidé v ubytovně Kovák v Chrastavě jsou stále bez tepla a teplé vody. Stavební povolení na plynovou přípojku vyřizuje majitel objektu už dva roky. Podle radnice je situace v ubytovně katastrofální. Majitel ubytovny teď zvažuje, že celý objekt nabídne městu k odkoupení. O tom ale rozhodne až nové vedení radnice. To staré už podobnou nabídku před časem zamítlo.

Lidé v ubytovně si topí jak se dá - plynovými bombami, elektrickými vařiči a podobně. Bez tepla a teplé vody jsou už druhý rok. „Koupu se v práci a tady si přitápím plynovou bombou,” říká obyvatel Kováku Vítězslav Starha.

Radnice odpojila kotelnu od ubytovny vloni na jaře, kvůli nedodržení smlouvy ze strany majitele objektu. „Majitel tam měl určité povinnosti, co se topení týká, vůbec se o to nestaral, takže jsme se rozhodli ukončit smlouvu,” uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Pokojíky v ubytovně jsou přeplněné, řada lidí tam bydlí načerno. Jen minimum jich je přitom z Chrastavy. Podle chrastavského velitele Městské policie Luboše Fryka jsou většinou z Děčínska, Chomutova a z okolních okresů. Majitel ubytovny tvrdí, že s přeplněností zařízení nic nezmůže. „Mám smlouvu na jednotlivé osoby, kdo si koho vezme do svého bytu, tak je to jeho soukromá věc, ne moje,” říká majitel ubytovny Kovák Radim Urban.

Někteří lidé už nevytápěný dům opustili, stále jich tam ale okolo stovky zůstává. Hygienici jsou bezmocní. Dům totiž není skutečnou ubytovnou, na to chybí majiteli živnostenské oprávnění. „My můžeme kontrolovat společné prostory, pokud se jedná o ubytovnu a poskytování služeb, ale to je právě ten problém, že majitel žádné služby neposkytuje, není tedy provozní řád a my tím pádem nemáme co kontrolovat. Je to zapeklitá situace,” konstatuje Rena Lukuvková z Krajské hygienická stanice. „Lidé tam bydlí v nebytových prostorech, v plesnivých buňkách, což máme zdokumentováno, takže žádáme, aby stavební úřad podnikal rychleji než podniká,” dodává starosta Canov.