Ústecká Spolchemie přemístila nebezpečný propylen pod zem, lidé jsou klidnější

Ústí nad Labem - Obří zásobníky plné výbušného propylenu v ústecké Spolchemii skončily pod zemí a už přestaly děsit a ohrožovat obyvatele. Chemička splnila svůj slib a zásoby nebezpečné suroviny přemístila. Nové podzemní nádrže za sedmdesát milionů korun mají být důkazem, že společnost vzala obavy lidí vážně. Část obyvatel chtěla, aby chemička zmizela z centra města úplně. Hlasy o jejím vytěsnění však už de facto nezaznívají, bezpečnostní riziko se výrazně zmenšilo.

Obří kulové zásobníky V1 a V2 zatím na ústeckém Ovčím vrchu zůstávají, jsou však prázdné. Už ale nejsou symbolem nebezpečí pro město. „Pro město už v podstatě žádné nebezpečí z hlediska propylenu nehrozí,“ prohlásil vedoucí provozu Spolchemie Tomáš Riedl. Mluvčí společnosti Zdeněk Rytíř doplnil: „Možné riziko nyní zůstává za plotem skladu.“

Bezpečnější zásobníky jsou jen jednou změnou k lepšímu. V chemičce už umějí část propylenu nutného pro výrobu pryskyřic nahradit glycerinem, což je odpadní látka, která vzniká v sesterských Tukových závodech.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Změnu k lepšímu chtělo vedení chemičky s obyvateli města oslavit, veselice u zásobníků byla však nakonec z úsporných důvodů zrušena. Jak tvrdí šéfové chemičky, v době krize musí stačit zpráva v televizi.