Vesnická škola v Chodovicích dosáhla na dotaci z Bruselu

Chodovice - Že může i malá vesnická škola dosáhnout na evropské dotace, to dokazují v Chodovicích na Jičínsku. Uspěli s projektem, jehož cílem je oživit vesnické školství. Venkovské prostředí neberou jako handicap, jeho výhod naopak využívají a přišli se zajímavými nápady i pro rodiče dětí. Velký důraz zde kladou na praktické vyučování podle motta "Škola pro život". Nápady chodovické školy ocenili lidé, kteří rozhodují o rozdělování evropských peněz, dotací vyšší než milion dvě stě tisíc korun. Úspěch školu povzbudil k přípravě dalších projektů, i na ty se pokusí získat peníze z evropských fondů.

Jak do vesnických škol přilákat nejenom děti z obce, ale třeba i z okolních měst? Základní škola v Chodovicích na Jičínsku se pokusila najít odpověď. Venkovská škola musí být v něčem jiná a měla by využít toho, že má blíž k přírodě a podle samotných učitelů i k praktickému životu. „Mottem naší školy je “Škola pro život„, myslíme si totiž, že pro děti je důležité hlavně praktické vyučování,“ uvedla ředitelka MŠ a ZŠ Chodovice Zuzana Slezáková.

Čas, který děti tráví v lavicích a kdy jsou v přírodě, lze v Chodovicích rozdělit rovným dílem. K výuce patří i hra na hřbitov odpadků. „Seřadíme si věci, které se v přírodě volně rozkládají nebo nerozkládají,“ začíná výklad paní učitelka Lenka Doležalová a děti už vědí: „Ohryzek jablka se rozloží za 7 až 20 dní, plechovce to trvá až 15 let.“ Ne zcela běžné je v Chodovicích pojetí vztahu mezi školou a rodiči. „Mohou přijít přímo do vyučování, účastnit se a případně pomoci,“ vysvětluje ředitelka Slezáková.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří rozhodují o rozdělování evropských peněz, ocenili nápady chodovické školy dotací vyšší než milion dvě stě tisíc korun. „Je to velký úspěch. Než jsme podali žádost, paní učitelky se účastnily seminářů a byly z toho dost špatné, protože tam byly velké střední školy s připravenými projekty, měly poradenské firmy a my jsme do toho šli úplně sami,“ prohlásila starostka obce Holovousy-Chodovice Martina Berdychová (SNK ED).