Z karvinské továrny musí odejít kolem stovky lidí

Karviná - Firma Shimano, jeden z největších zahraničních investorů v Moravskoslezském kraji, propustila část zaměstnanců. Vedení karvinské továrny odmítlo upřesnit jejich počet, podle propuštěných zaměstnanců se ale blíží stovce. Firma Shimano přitom čerpá investiční pobídky a zavázala se, že pracovní místa udrží až do roku 2010. Vedení města doufá, že se jedná pouze o dočasný nezbytně nutný restrukturalizační proces a Shimano bude do budoucna svou výrobu dále rozvíjet.

Městem i státem masivně podpořený investor, firma Shimano, se zbavuje zaměstnanců. Pro Karvinsko je to špatná zpráva. Střídání zaměstnanců v továrně Shimano není nijak neobvyklé, tentokrát ale firma propustila dlouholeté pracovníky. „Postupně nám sdělili, že se naše pracovní místo ruší, práci pro nás nemají a jsme nadbyteční,“ řekla jedna z propuštěných.

Vedení společnosti firmy se odmítlo k situaci vyjádřit, personální manažer pouze telefonicky sdělil, že k propouštění nedochází. Úřad práce v Karviné ale potvrzuje slova propuštěných lidí, jeho ředitel Radek Foldyna prohlásil: „Z firmy Shimano jsme nedostali žádnou zprávu o hromadném propouštění, v tomto týdnu jsme však zaevidovali 15 nových uchazečů z této firmy.“ Kolik lidí muselo firmu opustit, ale není jasné, podle paní Jaroslavy to bylo určitě 60, možná 100, a bude to zřejmě pokračovat.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Firmě tak hrozí nesplnění podmínek vůči státu. Čerpá totiž investiční pobídky, a to jak desítky milionů z dotací na pracovní místa a rekvalifikace, tak slevu na daních. "Shimano musí do ledna 2010 udržet 410 pracovních míst, pokud je neudrží, bude muset veškerou čerpanou podporu vracet, potvrdil vedoucí PR oddělení společnosti CzechInvest Jiří Sochor.

Také město zpočátku firmě významně pomohlo, prodalo jí pozemek v hodnotě 50 milionů korun jen za 1 milion. „Doufám, že momentálně to je výsledek jenom nějakého restrukturalizačního procesu, který je nezbytně nutný s ohledem na ekonomické výsledky a že do budoucna budou svoji výrobu rozvíjet,“ podotkl náměstek primátora Karviné Zbyněk Gajdacz (ODS).