Chrudimská nemocnice přijde o ředitele

Pardubice - Pardubický kraj se rozhodl udělat rošádu na postu ředitele chrudimské nemocnice. Vojtěchu Němečkovi, který dosud stál v jejím čele, odmítá prodloužit smlouvu. Prý manažersky selhal. Přitom se za něj v dopise pro hejtmana postavily tři stovky lékařů a sester. Rozhodnutí kraje kritizuje také vedení města a považuje ho za neodůvodněné a politicky motivované.

Vojtěch Němeček vede chrudimskou nemocnici od roku 2002. Za jeho náhlou výměnou je podle hejtmana vážné manažerské pochybení. „On měl už v roce 2007 převést nájemní smlouvy po zřízení akciové společnosti. Neudělal to až do letošního roku,“ zdůvodňuje rozhodnutí kraje pardubický hejtman Radko Martínek.  

Vojtěcha Němečka rozhodnutí kraje překvapilo. Odmítá, že by nemocnici způsobil problémy. „Já jsem vždycky jednal ve prospěch nemocnice. Nejsem si vědom toho, že bych udělal něco, co by nemocnici poškozovalo,“ hájí se ředitel Vojtěch Němeček.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Za dosavadního ředitele se postavilo kolem tří set zaměstnanců. S rozhodnutím kraje nesouhlasí. „Nemocnice pod vedením pana ředitele Němečka se výrazně zlepšila jak hospodářsky, tak co se týče personálního zajištění,“ říká internista chrudimské nemocnice Petr Čichovský.  

Výměnu ředitele kritizuje i vedení města. Radním se nelíbí, že Němeček odchází v době, kdy se nemocnice odrazila ode dna a je nejlépe hospodařící nemocnicí v kraji. Obávají se rozpadu lékařských týmů. „Považujeme to rozhodnutí za chybné a ty důvody, které zazněly, tak považuji za zástupné,“ uvádí starosta Chrudimi Jan Čechlovský. „Jejich názor hodnotím jako zcela nezodpovědný. Dluhy zůstávají dluhy. Jestliže někdo tvrdí, že se situace chrudimské nemocnice zlepšuje, tak se stačí podívat do výsledků,“ odmítá postoj chrudimské radnice hejtman Martínek.

Vojtěch Němeček chce v nemocnici zůstat. Měl by se stát poradcem nového ředitele. „Já jsem připraven novému řediteli v každém případě pomáhat,“ uzavírá ředitel Němeček.   

Zkušeného manažera pro chrudimskou nemocnici Pardubický kraj hledá v konkurzu, který potrvá do konce června. Zástupci zdravotnického personálu doufají, že výběr kandidáta nebude mít politický podtext.