Vykukové na Šumavě si přilepšují kradeným dřevem

České Budějovice - Policie v jižních Čechách posiluje hlídky na okrajích vesnic a měst. Končí chatařská a chalupářská sezóna a tak výrazně stoupá počet krádeží dřeva. Na levné topení totiž přechází řada domácností a palivového dřeva je v Česku nedostatek.

Spalování dřeva je podle oslovených ekologů i energetických poradců jedním z nejlevnějších způsobů vytápění. Například podle odhadu šumavských starostů využívá v menších obcích dřevo k topení nebo přitápění více než čtvrtina obyvatel. Pily a sklady ho ale nestačí dodávat a dřevo proto podle policie i správců mizí přímo z lesů.

„Zatím poslední případ byl policii nahlášen 17. října, kdy pachatel či pachatelé ze skládky dřeva mezi obcemi Stachy a Studenec odcizili necelých 50 m3 smrkové kulatiny,” říká mluvčí prachatické policie Dagmar Vymětalová.

„Nejvíce nebezpečné jsou případy, kdy dojde k celkovému zmýcení porostu,” upozorňuje ředitel Správy Národního parku Šumava Alois Pavlíčko.

„V přírodním parku Novohradských hor vytěžil neznámý pachatel od září do října bez povolení celkem 87 dubů a svým jednáním ohrozil v dané lokalitě životní prostředí,” uvádí další případ policejní mluvčí v Českých Budějovicích Lucie Ptáčková.

Většinu případů policisté podle neoficiálních informací odkládají a úřady je řeší jako přestupky. Hodnota ukradeného dřeva totiž zpravidla nepřesahuje 5000 korun. Přesto ale policisté lesy v posledních dnech výrazně intenzivněji kontrolují. „Policie se zaměřuje na rizikové oblasti, především na okrajové části obcí, měst a na chatové oblasti,” dodává mluvčí Ptáčková.

Podle slov Tomáše Vyšohlída z Leů ČR společnost tuto snahu vítá a je ráda, že se policie více zaměřuje na kontroly lidí, kteří se pohybují v lese.Policisté neupřesnili, dokdy mimořádné kontroly potrvají. Předpokládají ale, že počet případů krádeží dřeva v lese poklesne po zapadání lesních cest sněhem.