Obec Temešvár je před bankrotem

Písek - Malé obci Temešvár na Písecku hrozí bankrot. V obecní pokladně chybí částka ve výši ročního rozpočtu. Starostu už vyšetřuje policie - podezírá ho z podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele.

12. 6. 2004 zvolili občané Martina Drába v mimořádných volbách za svého starostu. A už 30. 6. podle policie uzavřel jménem obce smlouvu se svojí manželkou. Z obecních peněz jí půjčil dvě stě tisíc korun na opravu domu. Ten ale nebyl její, vlastnil ho sám. „Byl podán návrh na obvinění pro trestný čin podvodu a zneužití pravomocí veřejného činitele. Konkrétní osoba zatím nebyla obviněna,” uvedla mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Hana Moltašová.

Během Drábova dvouletého funkčního období se z obecní pokladny vytratily ještě další peníze. Částky, které v účetnictví odpovídaly fiktivním fakturám, vybral někdo z obecního účtu osobně. Jedná se zhruba o jeden milion čtyři sta tisíc korun. „Mysleli jsme si, že spoustu věcí opravíme, cesty, rybník, je tady spousta věcí v nepořádku a teď není ani koruna,” konstatuje obyvatel Temešváru Oldřich Hajtingr. „Dopadlo to tak, že dneska nám zůstane asi jenom dluh,” dodává bývalý starosta obce Miloslav Staněk.

Vyjádření vedení obce se získat nepodařilo. Starosta, místostarosta, ani většina zastupitelů nebyli k zastižení. Jeden rozhovor před kamerou odmítl.

Kdo je za špatné hospodaření zodpovědný, určí s definitivní platností až soud. Důsledky po volbách přejdou na nové vedení obce. S výjimkou jednoho zastupitele nikdo znovu nekandiduje. Jisté je tak pouze to, že se noví zastupitelé více než o rozvoj obce budou muset starat o její dluhy.