Spor invalidy s policií míří k soudu

Hradec Králové - Do sporu s Městskou policií Hradec Králové se dostal Stanislav Grossman z Hoříněvsi. Strážníci mu odtáhli auto, a to i přesto, že ho měl označené značkou pro invalidy. Jeho advokát tvrdí, že zákon strážníkům nedovoluje odtáhnout vůz tělesně postiženého. Hradecký magistrát ale tvrdí přesný opak a postup městské policie považuje za zákonný.

Pan Grossman jezdí do hradeckého divadla. S vozem se značkami pro invalidy na předním i zadním skle zaparkoval na Malém náměstí v centru. Místa pro postižené byla obsazená, zastavil tedy v zóně obecně vyhrazené pro místní občany, předplatitele. Strážníci mu však auto nechali odtáhnout. „Volal jsem na městskou policii a oni mi arogantně odpověděli, že mám auto na letišti. Když jsem se ptal, jak se tam dostanu, tak mi řekli, abych si vzal taxi. Dále se o tom se mnou již nebavili,“ popisuje jednání městské policie postižený řidič Stanislav Grossman.  

Advokát řidiče odkázal na zákon o městské policii. V něm se píše, že strážníci nesmějí bránit technickými prostředky, třeba botičkou, v odjezdu například zdravotníkům, hasičům, ale ani invalidům. „Nebylo možné tomuto vozidlu zabránit v odjezdu. Nejenom přiložením botičky, ale ani odtažením,“ říká advokát pana Grossmana Pavel Pokorný. „Nedovedu si představit, kdyby tady byl můj kamarád, který nemá nohy, co by si počal, ještě k tomu v noci, sám na vozíku. A je to vůbec nezajímalo, jestli mám vozík nebo ne,“ dodává Stanislav Grossman.    

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Magistrát odtah auta tělesně postiženého pana Grossmana obhajuje jako zákonný. „Zákon výslovně zakazuje instalaci zařízení zabraňujících v odjezdu, to znamená botičky na vozidlo invalidy, nicméně nehovoří o tom, že by vozidlo invalidy nesmělo být odtaženo,“ cituje ze zákona mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Strážník, kterého jsme náhodně oslovili, ale tvrdil opak. Shodně s panem Grossmanem. „Vozidlo invalidy nemůžeme nechat odtáhnout,“ uvádí strážník Městské policie Hradec Králové. „Nezbývá než doporučit řediteli městské policie, aby lépe proškolil své strážníky,“ uzavírá mluvčí Svoboda.   

O tom, kdo má pravdu, rozhodne soud. Advokát pana Grossmana už píše žalobu.