Byšice musí zaplatit pokutu za vypouštění splašků

Byšice - Obyvatelé obce Byšice na Mělnicku nelegálně vypouštějí splaškovou vodu do dešťové kanalizace. Obec teď za to musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun. Navíc bude čelit i žalobě, kterou chce podat majitel byšického zámku, protože odpadní vody už mu promáčely zdivo. Starosta se ale brání tím, že na vybudování splaškové kanalizace nejsou peníze.

Starosta Byšic Juraj Brnula (SNK-ED) svým obyvatelům léta trpěl vypouštění splašků do dešťové kanalizace. Těm, kterým znečištěná voda vytéká na soukromé pozemky, ale už došla trpělivost. A po pěti letech upomínání začal konat i odbor životního prostředí v Mělníku - obci uložil pokutu 50 tisíc korun, jak potvrdil vedoucí odboru ŽP Ctirad Mikeš.

Starosta tvrdí, že se problém snažil řešit, na plošné odkanalizování ale obec nemá peníze. Na dotaci loni nedosáhla, letos chce žádat znovu. Kontaminovaná dešťová voda už stačila nenávratně poničit místní zámek. Zatéká do sklepení, zdi jsou promáčené, do pěti let hrozí zřícení. Majitel zámku Jaroslav Kostka chystá na obec žalobu a chce náhradu škody, která šplhá do stamilionů korun.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Juraj Brnula dodal, že se rozhodnutí pana Kostky nediví. Starosta teď dopisem vyzval obyvatele, aby si na vlastní náklady vybudovali jímky. Mají na to čas do konce června. Pokud to nestihnou, zachová se k nim jako odbor životního prostředí k obci - dostanou pokutu.