Nejlepší systém sběru a třídění odpadu má Český Brod

Hradec Králové - V soutěži o nejlepší systém sběru a třídění komunálních odpadů, která se jmenuje příznačně O křišťálovou popelnici, vyhrál Český Brod, který na druhé místo odsunul obhájce loňského prvenství Jeseník. Třetí místo pak v pátém ročníku soutěže obsadilo Nové Město na Moravě. Výsledky byly dnes slavnostně vyhlášeny v Hradci Králové, celkem se soutěže  zúčastnilo 5791 měst a obcí.

„Vítězná obec získala šek na 100 tisíc korun a její jméno je vyryto na putovní Křišťálovou popelnici. Obce na druhém a třetím místě byly oceněny šekem a cenou v podobě menší křišťálové popelnice,“ uvedla tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, která v Česku organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadu.  

Ze statistik vyplývá, že loni vytřídil každý obyvatel Česka průměrně 53 kilogramů papírů, kovů, plastů, skla a nápojových kartonů. To je o čtyři kila lepší výsledek, než v roce 2007. V Česku třídí odpad pravidelně sedm z deseti lidí.

Do soutěže o Křišťálovou popelnici jsou automaticky zapojeny všechny obce, které jsou členy systému. Při hodnocení vychází firma z pravidelných výkazů obcí. V loňském roce si ocenění po vítězném Jeseníku odnesl také Ždírec nad Doubravou a třetí místo si zasloužila obec Štěnovice.