Nemocniční holding zrušil neprůhledný tendr

Hradec Králové - Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zrušil soutěž na třistamilionovou zakázku na služby nemocnicím. Firma, která soutěž řídila, už přitom loni vybrala vítěze a vyzvala ho, aby smlouvu podepsal. Holding zrušení soutěže zdůvodnil tím, že na zakázku nemá peníze. Podle hejtmana Lubomíra France byl navíc tendr neprůhledný. Vítězná firma však s postupem zdravotnického holdingu nesouhlasí a nevylučuje ani soudní spor.

Královéhradecký kraj chtěl ušetřit ve zdravotnictví. Proto loni vypsal soutěž na firmu, která bude šest let v nemocnicích vařit, prát prádlo, zajišťovat údržbu. Zdravotnictví tehdy řídila ODS. Nástupci z ČSSD také tvrdí, že chtějí uspořit. Proto soutěž na zakázku za tři sta milionů zrušili. „Hlavním důvodem zrušení tendru je to, že nejsme schopni v současné době dostát svým závazkům. My ty peníze prostě nemáme,“ vysvětluje rozhodnutí ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl.

Soutěž přitom vyhrála firma Energia Projekt. Loni 9. prosince jí o tom napsal organizátor tendru pověřený krajem a zároveň ji vyzval, ať podepíše smlouvu. Holding nemocnic přesto soutěž po půl roce zrušil. „Celou záležitost důkladně prostudujeme a do dvou týdnů se vyjádříme,“ říká společník firmy Energia Projekt Petr Smola. Zároveň nevylučuje možnost soudní cesty.  

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Energia Projekt získal zakázku loni těsně po volbách, kdy zdravotnictví stále řídil bývalý radní Rostislav Všetečka z ODS, od roku 1997 dobrý známý společníka Energie Smoly. Firma i Všetečka tvrdí, že známosti na výsledky tendru neměly vliv. Do soutěže se přihlásily dva uchazeči, jednoho zadavatel vyloučil. „My nemáme přesné podklady k tomu, že to výběrové řízení bylo správné,“ tvrdí královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Bývalý radní Všetečka lituje zrušení soutěže. Nemocnice mohly podle jeho textové zprávy uspořit miliony. Všetečka tvrdí, že nemohl obhájit úsporný smysl tendru. Nikdo se ho na to neptal. „Já nejsem přesvědčen, že by ta smlouva byla tak výhodná, aby to bylo pro zdravotnictví kraje prospěšné,“ zpochybňuje smysl smlouvy Martin Scháněl.  

Představitelé holdingu nemocnic v této souvislosti tvrdí, že i kdyby měli zaplatit odškodné vítězné firmě a pokutu antimonopolnímu úřadu, zrušením soutěže ušetřili krajskému zdravotnictví víc.