Česká poštovna opouští Sněžku

Sněžka - Původní Česká poštovna, kterou před dvěma lety na Sněžce nahradila moderní stavba, pomalu mizí. Historický objekt z druhé poloviny devatenáctého století začali rozebírat dělníci. Nový majitel poštovnu stěhuje ke středočeské Prčici, kde by na novém místě měla pokračovat jako minimuzeum, občerstvení pro turisty i poštovna. Nový majitel původní České poštovny nepochybuje o tom, že znovupostavený objekt první turisty přivítá v druhé polovině prázdnin.

I když Sněžku bičoval silný vítr, kvůli kterému se zastavil i provoz lanovky, demontáž staré České poštovny to neohrozilo a práce začaly podle plánu. Původní Česká poštovna, která první pohlednice orazítkovala již v září 1899, během dvou dnů z nejvyšší české hory zmizí. „Odstranění budovy poštovny bylo jednou z podmínek pro kolaudaci nové budovy, aby zde mohla vzniknout poštovna nová,“ prohlásil zástupce Správy KRNAPu Libor Janda. Starou Českou poštovnu koupil pražský podnikatel. „Nechtěl jsem, aby poštovna po stopadesátileté historii skončila někde na skládce,“ uvedl nový majitel objektu Tomáš Trnka.

Rozebranou poštovnu o víkendu dělníci naloží na nákladní auto a převezou na Javorovou skálu k středočeskému městu Sedlec-Prčice, kde ji na frekventované křižovatce turistických cest, zimních běžeckých tratí a cyklotras znovu složí. „Předpokládáme, že tam vznikne minimuzeum poštovny samotné, občerstvení pro turisty a poštovna jako taková,“ dodal podnikatel Trnka. Původní majitelka objektu a provozovatelka nové České poštovny Jaroslava Skrbková doplnila: „Jsem nesmírně šťastná, že poštovna bude mít důstojné pokračování a nezmizí ze světa.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nový majitel původní České poštovny nepochybuje o tom, že znovupostavený objekt přivítá první turisty v druhé polovině prázdnin.

Nedokončená chata Poštovna na Sněžce.
Zdroj: ČT24