Agentury na Plzeňsku zneužívají cizince

Plzeň - Na Plzeňsku se objevily možné případy zneužívaní cizinců. Ve strachu o práci se zahraniční dělníci stávají snadným cílem pro podvodníky a často se potýkají s podivnými praktikami některých pracovních agentur. Nepoctivci se snaží zneužít i vládní program dobrovolných návratů. Některé metody připomínají novodobé otrokářství.

Na programu dobrovolných návratů, které platí ministerstvo vnitra, se podle koordinační skupiny krajského úřadu pro cizineckou problematiku snaží vydělávat nepoctivci. „Nejčastěji se tento program zneužívá tak, že ho někdo nabízí cizincům za úplatu,“ upozorňuje mluvčí Krajského úřadu v Plzni Petra Jarošová. „Tyto agentury v podstatě zneužívají pomoci ministerstva vnitra. Tato situace se řeší,“ informuje Lucie Mládková z poradny pro cizince a uprchlíky.

Pracovní agentury zneužívají program ministerstva vnitra  

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Jednoznačně nejhorší je situace kolem pracovních agentur. Takzvaní lidé na leasing, tedy cizinci zaměstnávaní přes společnosti, které jejich práci pronajímají, musí podle terénních pracovníků čelit velmi podivným praktikám. V době hospodářské recese to někdy dokonce hraničí s novodobým otrokářstvím. „Agentury využívají toho, že je málo pracovních nabídek pro cizince, takže jim hodně snížily platy. Je to kolem padesáti korun na hodinu. Cizinci berou jakoukoli práci,“ říká koordinátorka integrace cizinců v Plzni Marina Hánová.  

Cizinci se snaží v Česku zůstat za každou cenu a mají na to legální metodu. Přihlašují se jako podnikatelé. „Toto je jedna z posledních možností, jak tady zůstat na vízum na dlouhodobý pobyt,“ uvádí Lucie Mládková. „Spousta cizinců pořád předpokládá, že se situace zlepší, ale už hledají i možnosti migrace do jiných států EU,“ upozorňuje Marina Hánová.

Cizinec s podnikatelským vízem je pro firmy výhodnější, protože za něj nemusí platit odvody. Program dobrovolných návratů běží dál, zájem je ale mnohem menší než dřív. Odborníci jsou přesvědčeni, že až skončí sezónní práce, začnou cizincům ještě horší časy.