Husův domek chátrá, nechce ho ani kraj

České Budějovice - Památník Mistra Jana Husa v Husinci chátrá, některé jeho části se už rozpadají. Národní památku zatím nikdo nechce opravit. Radnice nemá dvacet milionů korun na rozsáhlou rekonstrukci. Uvažuje o tom, že by takzvaný Husův rodný domek pronajala nebo převedla do vlastnictví kraje. Ten ale památník nechce. Zodpovědnosti se však nezříká a chce pomoci radou i určitou finanční částkou. Proti převedení památky na kraj jsou v Husinci i opoziční zastupitelé.

Návštěvník se setká se známkami poškození památky hned ve vstupní chodbě. Omítka na stěnách nedrží, padá na zem a na lavice. Dlažba je mokrá, do galerie prosakuje spodní voda. „Všechno to tady opadává, je to hrozné,“ ukazuje starosta Husince Robert Klesner.  

Stejná situace je i v části, kde je umístěna expozice. Dovnitř několik let střechou zatékalo, na trámech a zdech se objevuje plíseň. „Špatně byl udělán lemovací plech a do domku deset let zatékala voda,“ podotýká starosta Klesner.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Domek s Husovou světničkou podle starosty potřebuje opravit celý. Náklady přesáhnou dvacet milionů korun. Radnice je v rozpočtu nemá, nezískala je ani jinde, proto připravuje krizový scénář. Areál chce předat kraji nebo pronajmout. „Uvažujeme o převedení domku na kraj. Chceme také jednat o nějaké formě půjčky, můžeme ho také pronajmout,“ vypočítává možnosti husinecký starosta.  

Opoziční zastupitelé však Husův domek převést na kraj nechtějí. „Je tu několik set let a je škoda se toho zbavovat,“ zdůrazňuje opoziční zastupitel Jaroslav Neužil. I zástupci kraje zvažují, jak památce pomoci. Do Husince však vzkázali: domek do majetku nechceme, ale pokusíme se pomoci. „Chceme pomoci radou a také částečným financováním obnovy památky,“ naznačuje radní Jihočeského kraje pro kulturu a památky František Štangl.

Ministerští úředníci dohady o osudu domku pozorně sledují. Památku by měla radnice zachránit. „Ministerstvo kultury má v oblasti památkové péče šest dotačních programů a tam se určitě místo najde,“ slibuje mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.  

Husův domek zůstane i nadále otevřený. Ročně ho navštíví zhruba čtyři tisíce lidí.